класна стая училище изпит документи
класна стая училище изпит документи / iStock/Getty Images
Повече студенти по специалност металургия ще бъдат освободени от такси за обучение през академичната 2022/2023 г., реши правителството.  Към вече одобрения през миналата година списък със защитени специалности се добавя и професионално направление „Металургия“ за образователна степен „магистър“ след придобита степен „бакалавър“. Обучението по това професионално направление се предлага от Химикотехнологичния и металургичен университет в София.   

Сред вече одобрените специалности са металургия – образователна степен „бакалавър“, хидростроителство, корабостроене и морска техника, арменистика и кавказология, иранистика, румънска филология, хебраистика, хидростроителство, корабостроене и морска техника и др. 
Освобождаването от заплащане на такси за обучение на студентите в специалност „Металургия“ за образователна степен „магистър“ след придобита степен „бакалавър“ ще допринесе за подготовката на висококвалифицирани специалисти за нуждите на този стопански отрасъл, който страда от недостиг на кадри.