Оставиха в ареста туркменския дисидент
Оставиха в ареста туркменския дисидент / netinfo

Варненският окръжен съд остави временно в следствения арест туркменския дисидент Аннадурди Хаджиев, който е обявен за издирване от Интерпол през 2006 г. Наложената мярка е по силата на европейската заповед за задържане и ще остане в сила, докато туркменските власти изготвят искане за екстрадирането му. Едва тогава окръжният съд ще разгледа по същество аргументите на искането и защитата.

Според адвоката на Хаджиев постановлението на Върховната касационна прокуратура, с което се иска задържането на клиента му, е абсурдно, защото той е бил оневинен по същото обвинение от Варненския окръжен съд преди 5 години.

Аннадурди Хаджиев беше арестуван на 19 февруари във Варна след сигнал за издирване от Интерпол. Той е обвинен в родината си, че със съучастници са откраднали от Централната банка на Туркменистан 41 млн. долара, като парите са били изпрани чрез московската банка „Индекс банк”.

Арестът е във връзка с разследването на убийството на заместник-шефа на руската Централна банка – Андрей Козлов.

Задържаният Хаджиев е високопоставен представител на опозиционната партия в Туркменистан – „Ватан”. Пред Дарик съпругата му заяви, че ако той бъде екстрадиран в Туркменистан, Хаджиев ще бъде убит от властите. В края на миналата година сестра му, кореспондент на радио „Свободна Европа”, е била вкарана в затвора и убита там.

Аннадурди Хаджиев от вчера е обявил гладна стачка в ареста.

Други новини от Варна