Осми ден стачка в БДЖ, нова среща между синдикати и ръководство
Осми ден стачка в БДЖ, нова среща между синдикати и ръководство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На втора поредна среща ръководството на БДЖ и синдикатите ще обсъдят евентуалното спиране на стачката в железницата. Двете теми, по които ще дискутират спорещите страни, са изплащането на 2.3 млн. лв. за ваучери за храни, което до момента се бави, и сключването на нов Колективен трудов договор, като ще се стъпи на стария договор от 2009 година. Въпреки очакваните преговорите - на осмия ден от стачката, влаковете отново спират между 8 и 16 часа.

В "Денят" на Дарик шефът на БДЖ Йордан Недев заяви, че на срещата ще се опитат да решат две основни точки: "Продължението на нашите разговори със стачните комитети предстои на 1 декември в 10.00 часа сутринта. Втората точка, започвам от нея, защото тя е по-проста, т.нар. неизпълнение от наша страна на стачното споразумение от март. Имаме забавяния по две от точките, а именно изплащане на ваучери за стари периоди. Общият размер там е 2,3 милиона. В четвъртък ние ще предложим схема, по която да се разплатим по тези точки в следващата година. Другото е колективният трудов договор и неговото евентуално подписване, доколкото в момента няма действащ. Ще започнем от база колективния трудов договор от 2009 година, който беше валиден до 30 април 2011 година. По него ние имаме няколко коментара, които не са свързани със социалните придобивки на хората. Там почти нямаме проблеми".

Синдикалният лидер Петър Бунев в интервю за предаването "Денят" по Дарик изрази готовността на синдикатите да търсят общ език с ръководството на БДЖ: "Утрото е по-мъдро от вечерта. Надяваме се, че ще намерим общ език, ще намерим възможност да подпишем стария колективен трудов договор. Ако подпишем стария колективен трудов договор, ние ще отстъпим в нещата, които са залегнали в стачното споразумение, защото те и да искат, сега не могат да ги изпълнят. Но да гарантираме точка първа на стачното споразумение, трябва да подпишем колективния трудов договор, и повтарям пак, който е старият, който беше действащ от 2009 година. Ние отиваме оптимистично на срещата и сме готови. По-добре да се разберем на осмия ден, отколкото на 12-ия, което няма да е добре нито за синдикатите, нито за работодателите. Няма основание да няма стачка. Стачката приключва, когато се подпише стачно споразумение".