/ БГНЕС, архив
Безопасната експлоатация на язовир "Бели Искър" е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво. Предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
 
Над 200 язовира у нас са опасни за хората

По рано днес прокуратурата съобщи, че ремонти на яз. "Бели Искър" все още не са започнали, макар да има констатирани отдавна проблеми и че е започнала процедура, която може да завърши с глоба за министъра на регионалното развитие и благоустройството за това, че не са предприети действия по укрепването на язовира.
 
Регионалното министерство посочва, че язовирът е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област. Ведомството уточнява, че към настоящия момент е налице действащ концесионен договор между Столична община и "Софийска вода" АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир "Бели Искър" се осигуряват от концесионера.
 
Избират проект за реконструкция на язовирната стена на язовир Бели Искър

За извършване на реконструкцията на язовирната стена предстои в най-кратък срок да бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни. Технически експертен съвет ще определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи, се казва още в съобщението от МРРБ.