/ БТА
Петима души общо са с обвинения
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу петима души за участие в организирана престъпна група, създадена с цел избягване установяването и плащането на ДДС в особено големи размери, съобщиха от прокуратурата.

Групата е съществувала от февруари 2011 г. до януари 2015 г., като е избегнала плащането на задължения по Закона за ДДС за над 22 млн. лв. Те били ползвани като данъчен кредит от две действащи търговски дружества, собственост на участник в групата.

Ръководителят на групата организирал регистрирането на 12 фирми от типа "липсващ търговец" на името на подставени лица с нисък социален статус, без дейност, активи и служители. Целта на кухите дружества била да поставят началото на неистински документален поток и неправомерно да формират данъчен кредит на действащите фирми.

Предадоха на съд мъже за данъчни престъпления в особено големи размери


Групата намирала "собственици" и регистрирала на тяхно име кухите търговски дружества. Осигурявани били и неистински документи - договори за консултантска дейност и други разнообразни услуги, фактури за фиктивни доставки и за покупка на машини (средно по 100 фактури на месец), ЧМР, товарителници и прочие.

За счетоводството били наемани външни експерти, които не подозирали, че обработват неистински документи. Собственикът на действащите дружества внасял месечните справки-декларации по ЗДДС, които винаги отчитали висок оборот и ниска печалба.