Заради повишение на случаите на коронавирус в страната - още области въведоха временни COVID мерки с цел ограничаване на заразата.

Ето в кои области се въвеждат новите мерки: 

София:

Новите мерки се въведоха със заповед на РЗИ. Тя влиза в сила от 4 август, а мерките ще са задължителни 30 дни.  Освен в здравни, лечебни заведения, аптеки, оптики и градския транспорт, маските стават задължителни и за търговските обекти, железопътни гари, автогари и летище София. 

В закрити помещения и на работното място трябва да се спазва задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване.При възможност и по преценка работодателите и органите по назначаване могат да създават възможност за работа в дистанционна форма. 

Нови COVID мерки в София (ЗАПОВЕД)

В детските заведения и специализираните институции се провежда засилен сутрешен филтър в за недопускане на хора с клинични симптоми на COVID-19, както и за други остри заразни болести. 

Ограничения има и за свижданията в болниците. Припомняме, че част от мерките вече бяха въведени и допълнени от РЗИ София. Столицата обаче влезе в жълтия Етап 2, който предвиждаше разширяване на обхвата на част от COVID мерките. 

Освен София, в жълтия Етап 2 са Варна и Силистра. Това показва справка на DarikNews.bg в системата на здравните власти. Варна вече въведе допълнителни ограничителни мерки. В Силистра маските са задължителни, но не във всички затворени помещения. 

Област Хасково:

От 22 юли до 20 август, със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково, е задължително носенето на предпазни маски в болници, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в обществения транспорт. Това съобщиха от здравната инспекция в града.

Препоръчително е всички лица, които не са от едно семейство, да спазват физическа дистанция от 1,5 метра, когато се намират на открити обществени места със струпване на хора.

Въвеждат нови COVID мерки в Хасковско

От РЗИ посочват, че всички работодатели и органи по назначаване е необходимо да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения - редовно проветряване и дезинфекция на работните помещения и недопускане до работните помещения на хора с прояви на остри респираторни заболявания.

По преценка може да бъде създадена възможност за работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени, с цел  ограничаване на  контакти на работните места.

Здравните власти допълват, че е необходимо да се засили сутрешният филтър в детските заведения, както и да не се  допускат деца с клинични симптоми за COVID- 19 или други заразни заболявания. Ежедневен контрол е необходим и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги.

Област Бургас:

Временни противоепидемични мерки са въведени до 19 август на територията на областта. Защитните маски за лице отново са задължителни в лечебните заведения, аптеките и оптиките.

Въведоха COVID мерки до 19 август в Бургаско

Засилен е сутрешният филтър в детските заведения за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19, както и за други остри заразни болести. Временните мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в областта. За това информира Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Област Видин:

Мерките включват носене на защитна маска в лечебни заведения, аптеки, оптики, в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни; задължително спазване на физическа дистанция от 1,5 м. на открити обществени места, на които има струпване на хора; редовно проветряване и дезинфекция на работните места; при възможност и по преценка да се създаде възможност за работа в дистанционна форма, да се установи работно време с променливи граници или работа на смени; провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести. 

Въвеждат COVID мерки и във Видин до края на август

Носенето на маски не е задължително за деца до 6-годишна възраст, се уточнява в заповедта на директора на РЗИ.

Припомняме, че другите области, в които бяха въведени временни мерки са: Кюстендил, Шумен, Кърджали, Монтана, Варна, Плевен, Търговище и Пазарджик.

COVID-19 в България: Кои области въведоха нови мерки (ОБЗОР)

2610 нови случая на COVID-19
 бяха регистрирани за последните 24 часа, показват данните, публикувани в Единния информационен портал. Те са били открити с 10 204 теста, което означава, че положителните тестове са 25,58% от направените. Починалите от COVID-19 за последното денонощие са 24. С това жертвите от началото на пандемията достигнаха 37 404.

1610 са излекувани през изминалите 24 часа. Така до момента те вече са 1 147 216. Хоспитализираните са точно 1000, 59 - в интензивно отделение. Броят на новопостъпилите в болница за последния ден е 275.

COVID-19 у нас: Над 2600 нови случая и 24 починали за последното денонощие

Общо в страната са поставени 4 475 822 дози ваксина против коронавируса, включително 1594 за последното денонощие. Със завършен цикъл на ваксинация са 2 064 814 души, от тях 826 013 са получили бустерна доза, а 39 640 - и втори бустер.

Припомняме, че Етап 2 предвижда следните противоепидемични мерки: 
 
- носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, градски транспорт и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори)
- спазване на физическа дистанция от минимум 1,5м
- хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване
- Работа от разстояние (надомна), при възможност
- Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести
- Провеждане на ежедневен филтър в учебните заведения за наличие на ученици с клинични симптоми за COVID-19 и тяхното отстраняване от учебния процес до установяване на диагнозата и клинично оздравяване
- Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване
- Носене на защитна маска за лице на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и в други обекти, както и по време на различни образователни (в т.ч. училища и висши учебни заведения), спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора
- Въвеждане на изискване за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти
- Ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19
- Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи
- Недопускане смесване на ученици от различни паралелки. Въвеждане на задължителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи ученици по медицински причини

По темата

БТА/DarikNews.bg