Осем областни центъра вече имат избрани кметове
Осем областни центъра вече имат избрани кметове / снимкa: Sofia Photo Agency
Осем областни центъра в страната вече имат избрани кметове на първия тур на местните избори. В София изборите печели Бойко Борисов, във Варна – Кирил Йорданов, в Пловдив – Славчо Атанасов, в Кърджали – Хасан Азис, в Добрич – Детелина Николова, в Монтана – Златко Живков, в Плевен – Найден Зеленогорски и в Смолян – Дора Янкова.

42,43 % е средната избирателна активност на първия тур на изборите. До момента са обработени 98% от изборните протоколи в цялата страна. Все още не са напълно преброени резултатите в пет области – София, Пловдив, Варна, Перник и Хасково.

При 98% обработени протоколи за София Бойко Борисов събира 53.37% от подадените действителни гласове.

За Варна независимият кандидат Кирил Йорданов – с 53.4%, а за Пловдив – Славчо Атанасов с 53.66%.

Останалите големи областни града отиват на балотаж:

За Благоевград се очертава балотаж следващата неделя между Радослав Тасков от Демократичен Алианс и Костадин Паскалев от БСП.

Кандидатите, които ще се борят за Бургас – Димитър Николов от ГЕРБ и Валери Симеонов от „Атака”.

За Велико Търново независимият кандидат Румен Рашев води срещу Иван Манчев от „БСП”.

За Видин Румен Видов от ГЕРБ и Иван Николов от Коалиция за Видин. За Кюстендил Иван Каракашки от БСП и Петър Паунов от Коалиция за Кюстендил.

За Сливен Йордан Лечков, който е кандидат на ГЕРБ срещу кандидата на БСП Мартин Славов. Независимият кандидат на община Русе Божидар Йотов и кандидатът на ГЕРБ Ваньо Танов.

За Стара Загора независимият кандидат Евгений Желев и Светлин Танчев от партия ГЕРБ. За Ямбол Георги Славов от ГЕРБ и Димитър Бъчваров от коалиция с БСП.

Силистра – Иво Андонов, независим кандидат и Тошко Тодоров от ГЕРБ. Кандидатът на Габрово от ГЕРБ Томислав Дончев срещу Николай Григоров от БСП.

Във Враца Войслав Бубев от Инициативен комитет и Тотю Младенов от ГЕРБ. За Ловеч Минчо Казанджиев от БСП и Анатолий Йорданов от ГЕРБ.

За Пазарджик Иван Евстатиев от БСП срещу независимия кандидат Тодор Попов. За Разград независимият кандидат Денчо Бояджиев срещу Наско Атанасов също независим.

Търговище Красимир Мирев срещу Светлан Петков и двамата са независими кандидати.

За Шумен Красимир Костов от БСП и Веселин Златев от ГЕРБ.

В Перник при 87% обработени протоколи Димитър Колев и Росица Янакиева.