Онкоболни се събраха на пореден протест заради уволнена лекарка
Онкоболни се събраха на пореден протест заради уволнена лекарка / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Онкоболни се събраха на пореден протест заради уволнена лекарка
36494
Онкоболни се събраха на пореден протест заради уволнена лекарка
  • Онкоболни се събраха на пореден протест заради уволнена лекарка

За пореден протест в защита на д-р Елмира Павлова, управител на Националния онкологичен медицински център, се събраха днес граждани и пациенти. Протестиращите поискаха оставката на доц. Здравка Валерианова, директор на раковата болница. За тях, при липса на достатъчен брой висококвалифицирани лекари, освобождаването на Павлова е недопустимо.

Сред множеството се появи и депутатът на ГЕРБ Емил Димитров. „Аз не съм здравната комисия, но тя е сезирана. Нашето правителство не може да си позволи онкоболни да седят на студа и да протестират. Министърът е поел ангажимент да изпрати шефа на инспектората и да се проведе пълна ревизия както на онкоцентъра, така и на болницата. И дотогава да не се предприемат никакви мерки относно ръководния състав. Не мога да взема страна по въпроса, но ние сме длъжни да проверим кой е прав в случая”, обясни депутатът.

Доц. Здравка Валерианова бе категорична, че при каквито и да е обстоятелства, д-р Павлова ще бъде освободена от длъжност от 3-ти януари следващата година. „Тя няма право като управител да работи на втори трудов договор, също към медицинския център, за което да получава пари и да ползва платен годишен отпуск. Също не се упражнява контрол от нейна страна. На финансовите документи няма неин подпис и част от финансовите документи са писани с молив, което е недопустимо”, обясни доц. Валерианова.

По думите на Павлова, тя е категорична, че ще продължи да защитава професионалната си позиция с всички допустими от закона средства. „И ето, вие виждате, че когато един народен представител идва на крака, колко гостоприемна става доц. Валерианова, защото освен като маниер на работа тя да крещи по своите колеги, извинявайте, но никакъв диалог няма помежду ни”, коментира изгонената лекарка.

Това е пореден конфликт в онкоболницата. Предишният директор доц. Петранка Троянова бе отстранена от длъжност за нарушения и срещу нея бе образувано досъдебно производство. Тогава длъжността директор зае Здравка Валерианова.