Окупацията на студентите обхваща все повече университети
Окупацията на студентите обхваща все повече университети / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, Dariknews.bg, Фейсбук
Окупация във Великотърновския университет
67694
Окупация във Великотърновския университет
Светлин Тачев за окупацията аудитория 321 във ВТУ
  • Окупация във Великотърновския университет
  • Светлин Тачев за окупацията аудитория 321 във ВТУ

Продължаващият вече шести ден протест срещу властта в Софийския университет постепенно се разраства. Примерът на студентите от СУ „Св. Климент Охридски" последваха и техни колеги от други университети.

След блокадата на Софийския университет, студенти от други висши учебни заведения преминаха към окупация - Нов Български университет, Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Великотърновския университет, Пловдивски университет, като заявка за подкрепа от студенти от други университети непрекъснато постъпва.

Академичният съвет подкрепя протестиращите студенти, но ги призова да потърсят друга форма на протест и да прекратят окупацията. Това заяви пред журналисти ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев. Окупацията на Ректората обаче продължава. След продължило повече от три часа извънредно заседание, Академичният съвет призова окупаторите да възстановят нормалния достъп до сградата на висшето училище. Все пак утре също няма да се провеждат учебни занятия.

Мненията за разрастващата се окупация на студентите варират от крайна подкрепа и съпричастност до пълно отричане и възмущение.

В окупацията се включват и други университети в страната

Студенти от Великотърновския университет окупираха 321 аудитория в Ректората безсрочно. В залата има около 20 студенти, които протестират в подкрепа на колегите си от Софийския университет. Разпънали са транспарант с надпис: „Окупация".

Младежите настояват за оставка на ръководствата на всички парламентарни и извънпалраментарни партии, участвали във властта по време на Прехода. Окупаторите искат още подобряване на управленския капацитет чрез кадрово обновяване и повишаване на образователния стандарт. В нарочна декларация те настояват и за фиксирани такси за целия срок на обучение на всеки випуск.

Засега не се предвижда да се окупира целят Ректорат, а само 321 аудитория, подчерта един от лидерите на участниците в окупацията Светлин Тачев- студент по политология във ВТУ и магистър по Национална сигурност и дипломация. По думите му началото на окупацията няма нищо общо с днешната лекция на евродепутата Филиз Хюсменова, която бе отменена.

Ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ заяви, че не може да подкрепи политическа дейност в университета, тъй като тя е забранена в Закона за висшето образование. Проф. Легкоступ добави, че официално не е информиран за действията на студенти, нито му е връчена декларация с исканията им. „Ако студентите-окупатори издигнат искане за повишаване на грижата на държавата към университетите, аз лично ще ги подкрепя, но не бих ги подкрепил в това да блокират работата на университета. Законът трябва да се спазва и ще предприема действия, разрешени от него", каза проф Легкоступ и добави, че подкрепя декларацията на председателството на Студентския съвет, която е против изръзяване на политически пристрастия в Алма матер.

„Съгласен съм, че университетът не е място за разединение, а за съединение и помирение. Нямам намерение да ходя в съда, за да отговарям на граждански искове, когато започнат да ме съдят защо не съм подсигурил условия, в които студентите, които си плащат да учат", коментира още ректорът. Проф. Легкоступ заяви, че е редно окупаторите да дойдат на преговори при него, не той при тях. Ректорът е поискал списък с имената на студентите-окупатори, тъй като те имат намерение да останат през нощта и трябва да носят материална отговорност, ако нещо бъде счупено или повредено.

Окупацията на студентите обхваща все повече университети
netinfo

(На снимката: студентите във Велико Търново)

Тази сутрин около 50 студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) окупираха най-голямата зала на висшето училище, където в момента заседават, за да решат какви ще са следващите им действия. Акцията е в подкрепа на студентите от Софийския университет, които в петък вечерта окупираха цялата сграда на Ректората с искане за оставка на кабинета „Орешарски".

Студентите от (НАТФИЗ) в момента обсъждат дали да прекратят всякаква дейност на университета, както и репетициите. В своята декларация младите артисти призовават всички университети, преподаватели и студенти да се включат в техния протест и да се обяви обща студентска стачка.

Междувременно от Нов български университет потвърдиха пред Дарик, че техни студенти също са преминали към окупация на няколко зали в знак на протест срещу управляващите и в подкрепа на своите колеги от останалите университети.

Окупацията на студентите обхваща все повече университети
netinfo

(На снимката: студентите в Пловдив)

Студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" също подкрепят протеста на колегите си от София и са окупирали пета аудитория.

По думите на техни представители студените имат разрешение за окупацията от ректора на университета. Разрешението е безсрочно. На входа на Ректората има транспарант: "Ако не ние - кой! Ако не сега - кога!". В зала "5" ще се провеждат лекции, посветени на гражданската активност на хората, казаха студенти от протеста.

На този етап те нямат намерение да затварят цялата сграда, тъй като според тях акцентът на протеста не е висшето учебно заведение. Имаме готовност при нужда да заминем за София, но само ако протестиращите тръгнат към Народното събрание, коментираха организатори на протеста. Учебният процес в останалите зали на университета протича нормално.

По-рано през деня ректорът на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов заяви, че е категорично против окупацията, но се е съгласил да бъде ограничена до една аудитория, обясниха от Студентския съвет. Оттам уточниха, че това е самоинициатива на студенти от висшето училище и зад нея не стоят партийни интереси. Сред "окупаторите" има и членове на Студентския съвет, но идеята и организацията не е наша, допълни Генова.

Студентският съвет на Пловдивския университет се разграничи от окупацията на висши учебни заведения. Те изпратиха до медиите становище, в което изказват мнението си, че университетите не са място за изява на гражданското недоволство и протести срещу изпълнителната и законодателната власт на България.

Има информация, че Техническият университет в София също се готви за окупация, но не е ясно още кога.

Студенти от Университета за национално и световно стопанство обявиха, че също подкрепят колегите си от СУ, като организират акция във вторник в 12:00 ч. пред централния вход на УНСС.

Окупацията на студентите обхваща все повече университети
netinfo

Морална подкрепа от граждани и студенти

Студентите получиха подкрепа в няколко декларации. Университетски преподаватели излязоха с декларация в подкрепа на студентите, които окупираха ректората на Софийския университет с искане за оставка на кабинета "Орешарски". До момента под нея са се подписали към 90 преподаватели, като продължават да се събират подписи.

Група студенти от Медицинския университет в София дойдоха да подкрепят протестиращите студенти в СУ "Климент Охридски".

В двора на Софийския университет, малко преди Академичния съвет, репортер на Дарик видя лица от Протестната мрежа, ДСБ и Реформаторския блок, сред тях бяха и Жустин Томс, Ралица Ковачева, Асен Генов, проф. Цочо Бояджиев и други.

Преди началото на заседанието преподаватели от висшето училище също застанаха пред вътрешния вход на университета, държейки в ръце плакати с надписи "България сега вази гледа". Те отправяха и възгласи "Ние сме с вас".

Пред входа от към университетската библиотека се събраха около 150 души, подкрепящи окупацията.

Междувременно от Съюза на артистите в България (САБ) заявиха, че подкрепят студентите, които протестират с окупация на висшите училища, съобщиха от съюза. "САБ подкрепя протестиращите студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", Нов български университет, Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", Техническия университет, Медицинския университет и цялата академична и студентска общност и заявява своята категорична солидарност с правото на студентите да защитават достойно исканията за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски, незабавно разпускане на 42-рото Народно събрание и насрочване на нови парламентарни избори в най-кратък срок", се посочва в обръщението към студентите.

"Правим това със съзнанието, че практиката на обществено управление досега, подплатена с липса на морал в политиката, незачитане на ценности и груба медийна манипулация, няма да успеят да потушат искрата на промяната този път!", заявяват от
САБ.

"Уважаеми студенти, ние ви подкрепяме и вярваме, че вие сте двигател на прогресивната промяна. В такива трудни моменти вие се създавате като личности и лидери. Протестът днес е инвестиция в бъдещето на нацията. Не се отказвайте и не позволявайте на никой да ви манипулира! Гордеем се с вас! Съединението прави силата!", пише още в обръщението, подписано "Ваши родители, колеги и приятели".

Недоволните от окупацията

От окупацията на СУ имаше и недоволни, които се присъединиха към хората около университета.

„Окупацията на Софийския университет не е студентска проява, а е метеж", заяви пред журналисти в двора на университета Борис Боев, докторант в СУ. Той прочете позиция на студентско-ученическото движение "Призив".

Докато той четеше позицията, представители на студентите, окупирали Ректората на СУ, отправяха към него възгласи "Червени боклуци". Призоваваме да се прекрати антистудентската окупация на СУ и да се възстанови демокрацията в университета, каза Боев. "В момента правата на нашите колеги са нарушени от метежници, които ние не признаваме за студенти", заяви докторантът. Той каза, че "Призив" съществува от 2007 г., "а тези метежници вътре в СУ - от шест дни".

Други млади хора, представили се като студенти на Софийския университет, изпратиха до медиите съобщение, в което призовават за край на окупацията на СУ. Те изготвиха декларация, в която обявиха това свое искане, както и мотивите си за него. В случай, че не им се осигури възможност да се обучават, те искат да им върнат парите, внесени в касата на университета под формата на семестриални такси.

Двама души са опитали да влязат в Ректората и вероятно да нахлуят на заседанието на Академичния съвет със своя декларация относно т. нар. "20 000", съобщават „ранобудните студенти" на страницата си във фейсбук.

„Твърди се, че 20 000 студенти, които "искат да учат", били против нас. Но всъщност става дума за опита за физическото насилие от вчера, при което хулигани бяха водени от депутат", уточняват студентите.

„Не бяха допуснати до Ректората, позволихме им да кажат своите няколко думи на стълбите и мирно ги изпроводихме под кордон навън. Призоваваме всички да не се поддават на пропаганда и провокации. Припомняме: никаква партийна агитация не се допуска в окупираната сграда", посочват още младите хора на страницата си във фейсбук.

Окупацията на студентите обхваща все повече университети
netinfo

Политически позиции и гледни точки

Министърът на образованието Анелия Клисарова заяви, че не трябва да се прави политика в университетите по повод студентската окупация в няколко университета.

Тя уточни, че студентите имат право да изразяват гражданската си позиция, но не трябва да става за сметката на техни колеги.

ДСБ пък настоя органите на реда да започнат незабавно разследване, след като вчера противници на студентската окупация нахлуха в двора на ректората на СУ.

В отворено писмо до протестиращите студенти и преподаватели от партията заявяват подкрепата си за студентските демонстрации и призовават цялото общество, професионални организации, сдружения и съюзи да излязат в тяхна защита.

Проф. Михаил Константинов коментира пред Агенция „Фокус”, че управляващи и опозиция имат два дни да седнат и да намерят решение на ситуацията с продължаващата окупация на Софийския университет от студенти.

„И управляващите и опозицията до такава степен са се откъснали от действителността, че не разбират какво става в държавата. Имат около два дни да вземат цивилизовано решение”, отбеляза професорът. Той заяви още, че на опозицията и управляващите предстои да решават тежки въпроси - като нация, като ЕС, като свят. „Ние в момента унищожаваме обществената си енергия с глупости”, допълни проф. Константинов.

В неделната вечер хората излязоха на улицата, за да изразят своето недоволство от водената от кабинета „Орешарски" политика. Протестът бе посветен на подкрепата за студентите, окупирали Софийския университет.

През деня младите хора призоваха близките си, приятелите и привържениците да ги подкрепят точно в 18.00 ч., като се съберат пред Софийския университет. Необходима ни е подкрепа от гражданите, за да постигнем целите си - оставка на правителството и разпускане на Народното събрание, заяви един от представителите на студентите, окупирали Софийския университет, на пресконференцията в СУ.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет „Св. Климент Охридски" - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректортът - напълно окупиран в края на миналата седмица, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Окупацията на студентите обхваща все повече университети
netinfo