Анелия Клисарова: Не трябва да се прави политика в университетите
Анелия Клисарова: Не трябва да се прави политика в университетите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Анелия Клисарова: Не трябва да се прави политика в университетите
67708
Анелия Клисарова: Не трябва да се прави политика в университетите
  • Анелия Клисарова: Не трябва да се прави политика в университетите

Министърът на образованието Анелия Клисарова заяви, че не трябва да се прави политика в университетите, това бе коментар по повод студентската окупация на Софийския и други университети.

По думите й студентите имат право да изразят гражданската си позиция, но това не трябва да става за сметка на други.

„Студентите са млади хора, образовани и трябва да изразяват своята гражданска позиция, а как да стане това е право на избор, но не бива да се нарушават правата и на другите, които имат друга гражданска позиция, това е демокрацията", подчерта министърът.

Според нея с оглед на университетската автономия, министерството няма как пряко да се намеси при така създалата се ситуация. „Това е решение на Ректорския съвет на университета, трябва да се организират така нещата, че учебния процес да не прекъсва. Тези, които искат да учат, трябва да получават своите знания", каза още Клисарова, допълвайки, че е готова да се срещне с протестиращите студенти.

Министърът коментира и проблема с децата на бежанците у нас, които трябва да се обучават. Тя обясни, че около 140 деца на бежанци ще преминат 6-месечен курс по български език, след което трябва да се интегрират в българските училища.

Анелия Клисарова бе на визита днес в Шумен, където се срещна с представители на местната власт, учители и директори на училища и ръководството на Шуменския университет.

Други новини от Шумен