ДСБ поиска разследване на „безпрецедентните набези” в СУ
ДСБ поиска разследване на „безпрецедентните набези” в СУ / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

ДСБ призовава компетентните органи - МВР, прокуратура - да разследват и разкрият извършителите и техните подбудителите от БСП и "Атака" на безпрецедентните набези в Софийския университет. Това се заявява в писмо на партията, представено пред журналисти от зам.-председателя й Светослав Малинов.

За нас няма съмнение, че това са хора, свързани с БСП, добави лидерът на "тъмносините" Радан Кънев. Според десните БСП се „атакизира" и нейните представители са започнали да се държат в България, както Волен Сидеров.

В писмото си от ДСБ заявяват още, че протестът на студентите и преподавателите от Алма матер изразява националния стремеж към морал и справедливост в политиката. От централата припомнят, че са подкрепили протеста още от първия му ден, но категорично отричат да са истинските организатори, предава БТА.

Партията призовава също университетски преподаватели, професионални организации, сдружения и съюзи да излязат заедно и публично в защита на студентите.

Ръководството на ДСБ се въздържа от отговор на въпрос дали все пак е редно да бъде окупиран университетът и дали така не се пречи на младежите, които искат да има учебни часове. Академичният съвет днес ще вземе решение дали тази окупация ще стане и официално решение на преподавателите и студентите, уточни Малинов.

На въпрос дали биха управлявали заедно с ГЕРБ, ако спечелят изборите, Светослав Малинов отбеляза, че в момента усещането е за предизборна ситуация, но отговорът на въпроса ще дойде, когато официално дойдело времето за преговори.