Академичният съвет призова студентите да потърсят друга форма на протест
Академичният съвет призова студентите да потърсят друга форма на протест / снимки: БГНЕС
Академичният съвет призова студентите да потърсят друга форма на протест
67728
Академичният съвет призова студентите да потърсят друга форма на протест
  • Академичният съвет призова студентите да потърсят друга форма на протест

Академичният съвет подкрепя и разбира мотивите на протестиращите студенти, окупирали Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитането на техните позиции, но ги призова да потърсят друга форма на протест и да прекратят окупацията. Това се посочва в декларация от съвета, прочетена пред журналисти от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев. Окупацията на Ректората обаче продължава, подкрепа идва и от все повече студенти от различни университети в страната.

След продължилото повече от три часа извънредно заседание, Академичният съвет призова окупаторите да възстановят нормалния достъп до сградата на висшето училище. Все пак утре няма да се провеждат учебни занятия в Ректората, а за всички останали факултети, които не са на територията на Ректората, утре ще има учебни занятия и те ще продължат нормално.

„Убедени сме, че младите хора не само имат право, но и трябва да бъдат насърчавани да изразяват обществена позиция. В същото време окупационната форма на протест е крайно средство, което нарушава изпълнението на образователната и научната дейност на университета, правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес, както и правото на труд на преподавателите и служителите", заяви професор Илчев, цитирайки декларацията.

Академическият съвет се обявява против опитите на външни сили, независимо дали са в подкрепа или против правителството, да използват действията на студентите за политически цели. Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми, заявяват членовете на Академическия съвет.

Ако продължи окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски", ще разговаряме със студентите; Ректорският съвет взе решение, че семестърът ще бъде удължен с толкова дни, колкото е окупацията. Това каза пред журналисти ректорът на СУ проф. Иван Илчев след закритото заседание на Академичния съвет. Той съобщи, че утре няма да има лекции в ректората на университета, но призова протестиращите към други форми на протест, за да не го блокират.

"Протестът абсолютно се политизира от външни сили, вчера поне представители на три политически сили се опитваха да пробият и пробиха загражденията в СУ", заяви ректорът. Надяваме се, че в скоро време ректоратът ще бъде отворен, но това зависи от студентите, които са пълноправни граждани, посочи проф. Иван Илчев. Той отбеляза, че вече една седмица не е спрял да убеждава протестиращите да не блокират ректората.

Академичният съвет призова студентите да потърсят друга форма на протест
netinfo

Попитан дали ще се променят датите на сесиите и на изпитите заради окупацията, ректорът отговори, че "не е Ванга" и добави, че протестиращите решават и могат да решат още от тази вечер за окупацията и ги призовава да направят това. Тогава, когато имат обществена подкрепа, е най-правилният момент да се откажат от тази крайна форма на протест - окупацията, която всички знаят, че е незаконна, заяви проф. Илчев.

Той съобщи, че на заседанието на Академичния съвет "всички декани са подкрепили мотивите на студентите, с едно изключение, но всички са били против формата на този протест". На заседанието са присъствали и трима представители на протестиращите студенти.

Докато ректорът на СУ разговаряше с медиите в двора на университета, събралите се протестиращи извън сградата на висшето училище отправяха викове "оставка" и "червени боклуци". Протестиращите студенти гражданите подкрепиха с викове: „Ние сме с вас” и „Всеки ден ще е така, до победата”.

Академичният съвет призова студентите да потърсят друга форма на протест
netinfo

Представители на протестиращите студенти съобщиха пред журналисти, че протестът и окупацията продължат.

Един от окупаторите на Ректората Румен Стоев подчерта, че единствената дума, която ще спре окупацията е „Оставка". По думите му окупацията на Ректората ще продължи, докато правителството, оглавявано от Пламен Орешарски, не подаде оставка. Студентите заявиха, че по-меките форми на протест са продължили в последните четири месеца и вече е време за по-категорични действия от тяхна страна.

Няма да се откажем от тази форма на протест, защото засега тя е успешна, заявиха те. „Окупирани са и други университети, даваме пример на нашите колеги и ако се откажем, ние се превръщаме в провалени”, заявиха протестиращите.

Междувременно продължаващият вече шести ден протест срещу властта в Софийския университет постепенно се разраства. Примерът на студентите от СУ „Св. Климент Охридски" последваха и техни колеги от други университети.