Около 14 000 души у нас са с тежка форма на псориазис
Около 14 000 души у нас са с тежка форма на псориазис / Thinkstock/Getty Images
Около 14 000 души у нас са с тежка форма на псориазис
77934
Около 14 000 души у нас са с тежка форма на псориазис
  • Около 14 000 души у нас са с тежка форма на псориазис

Около 150 000 у нас са хората, които страдат от нелечимото кожно заболяване псориазис. При 14 000 от тях болестта е в тежка форма. Това съобщиха днес пациентски организации, които съвместно със Здравната каса представиха първия наръчник, предназначен за хората с псориазис.

От Здравноосигурителната институция съобщиха, че вече не могат да информират пациентите за възможностите за лечение и за здравните им права, издавайки различни брошури и листовки. Това право им е отнето със законови промени, целта, на които била да се спестят средства.

Към момента Здравната каса покрива лечението само на тежката форма на псориазис, като един пациент й струва около 2300 лева, информираха от институцията.

Според Ива Димова, която представлява Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения, в страна като Франция държавата поема лечението на всички хора с псориазис.

„Един лечебен шампоан струва 75 лвв. С този шампоан ти трябва да се къпеш през ден, ако не и всеки ден, за да могат да се отлющят люспите в корените на косата. Този шампиан стига за около 10 дни, ако не е дълга косата. Т.е. на всеки 10 дни само за шампоан човек трябва да извади 75 лева. Колко могат да си го позволят. Това води до хронично нелекуване с години, докато се стигне до тежката форма, когато вече има възможност Касата да се включи. Но до миналата година и това го нямаше”, обясни Димова.

С помощта на новата книжка, която пациентската организация ще разпространи в цялата страна, хората с псориазис ще се запознаят с малко известни факти за заболяването. Ще научат и как да се лекуват.

„Идеята беше пациентите да знаят какви са възможностите за лечение. Оказа се, че много от пациентите стигат само до кортикостероидни кремове и смятат, че нататък няма нищо повече”, посочи тя.

Псориазисът не е заразен и не може да се предаде по полов път, успокои още Димова. „Не трябва да се самолекуваме, не трябва да вярваме на чудодейни мехлеми и мазила, които са произведени в нечий гараж”, каза тя. Ива Димова заяви още: „Лечение за псориазис няма, има ремисия, но лечение няма”.