/ iStock/Getty Images
Близо 400 машини са обработвали републиканските пътища през нощта
Близо 400 машини са обработвали пътищата през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Затворен е пътят Силистра-Русе заради снеговалежа

Обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна снегопочистваща техника.  Републиканските пътища, автомагистралите и високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия. Временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проход „Троянски“.

Заради гъста мъгла видимостта в най-високия старопланински проход е до 100 м. Поради силен снеговалеж временно е ограничено движението на всички МПС по второкласния път II-21 Русе-Силистра в участъка от разклона за село Пожарево до кръстовището за село Гарван.
 
България се събуди в сняг (СНИМКИ)

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.

Автобус аварира заради снега и затвори пътя от Разград към Попово

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700/ 130-20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.