Огнян Герджиков: Може да се лобира за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй
Огнян Герджиков: Може да се лобира за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй / cнимка: Sofia Photo Agency

Сегашната ситуация е благоприятна за страната ни и вече би могло да се лобира за възстановяване на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй, заяви в Пловдив бившият председател на 39-тото Народно събрание проф. Огнян Герджиков.

Ние бяхме обречени да затворим 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй, допълни той. Герджиков обясни, че преди няколко години се е срещал с много европейски лидери в качеството си на председател на парламента и може да твърдя, че ако без затварянето на двата енергоблока, подписването на присъединителния договор към Европейския съюз не би било възможно.

Проф. Герджиков бе категоричен, че онези, които се опитват сега да твърдят, че България не си е защитила интереса, просто не са наясно с тогавашната ситуация. През последните една-две години започна възстановяване на атомното лоби по екологични съображения и това ни дава нови надежди, каза Герджиков.

Надявам се, че кампанията ще донесе някакъв успех, каза и зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев. Според него в момента България като член на ЕС е в различна позиция да отстоява това, но засега реакцията на Европейската комисия и на някои страни-членки, не давали надежди, че кампанията ще донесе резултат. Велчев обаче изрази подкрепата си за възстановяването на двата енергоблока.