Очаква се до два дни нивото на Дунав край Русе да слезе под кота нула
Очаква се до два дни нивото на Дунав край Русе да слезе под кота нула / снимки: БГНЕС
Очаква се до два дни нивото на Дунав край Русе да слезе под кота нула
66069
Очаква се до два дни нивото на Дунав край Русе да слезе под кота нула
  • Очаква се до два дни нивото на Дунав край Русе да слезе под кота нула

Корабоплаването по река Дунав търпи загуби заради ниските стойности на реката. Тенденцията е спадът да продължи и през следващите седмици, като се очаква до два дни нивото край Русе ще слезе под условната кота нула. Пред Дарик директорът на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав в Русе Георги Георгиев поясни, че около 27 са критичните участъци между Силистра и Сомовит, като най-тежко е положението в района на Белене.

„Надолу от Лом реката спада, в Свищов също е спаднало с 11 см, което допълнително усложнява обстановката. Тенденцията е в следващите дни, дори седмици, да продължи да пада, независимо, че в момента наблюдаваме една лека вълна в горната част на Австрия и Германия, но тя не е с такива стойности, че да стигне до България и вероятно ще се размие някъде по пътя. Единствено да се надяваме на някоя валежна обстановка в Централна Европа, която да е подхрани водата с необходимата вода”, обясни той.

„За последен път такова критично ниско ниво бяхме регистрирали почти цялата 2003-та година. Дори тогава регистрирахме и отрицателен рекорд. За Русе бяхме спаднали до 73 см под нулата. Днес е 10 над нулата. До два дни в Русе ще слезе под нула”, припомни Георгиев.

За корабоплаването обстановката е много тежка, тъй като при ниски нива не могат да превозват с пълен капацитет товарите си.

„То е ясно, че търпят някакви загуби, защото не могат в пълен обем от възможностите на плавателните средства да превозват товари в двете посоки по реката. Това означава по-малко товар да се постави в плавателния съд. Т.е. ако един това можем да го превозим при нормални води с един плавателен съд, сега собствениците са принудени да го разделят на два, което допълнително оскъпява”, коментира още шефът на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав.

Очаква се до два дни нивото на Дунав край Русе да слезе под кота нула
netinfo

В момента само от Силистра до Сомовит има регистрирани 24 критични участъка, като най-тежко е положението в района на Белене. Там фарватерът е много стеснен - около 60 м, а след засядането на самоходки е станал 40 м. Дълбочината му варира от 1,60 до 2,20 м. Усложнява се обстановката и в района на Батин.

Ниското ниво на река Дунав е благоприятно само за рибарите, тъй като водата намалява, рибата е по-нагъсто и уловът е по-добър, посочи Георги Георгиев.