Оценката на имуществото на пострадалите от взрива в Бургас е 140 000 лв.
Оценката на имуществото на пострадалите от взрива в Бургас е 140 000 лв. / снимка: Impact Press Group

Имуществото на пострадалите от взрива в трансформатор в блок в Бургас е оценено на около 140 000 лева. Това каза кметът на крайморския град Димитър Николов. Той уточни, че оценката засяга само вещите на хората, техниката и мебелите. Разрушенията по конструкцията на сградата не са включени в сумата.

Според Николов EVN трябва да поеме щетите на хората. Той обясни, че съоръжението на компанията се е намирало в помещение в блока, така че е редно електроразпределителното дружество да плати.

Димитър Николов посочи, че до края на седмицата ще бъде изготвен технически проект за възстановяването на разрушените жилища. Той ще бъде предаден на EVN. След това компанията ще започне ремонта на сградата.

През тази седмица, независимо от експертизите на полицията и на EVN, общината ще направи своя собствена експертиза. Двама специалисти ще огледат мястото и ще представят свое становище за инцидента, отбелязва БТА.

Кметът на Бургас вече е изпратил и предложение до депутатите, за да се приемат промени в законодателството. Той настоява да се забрани изграждането на трафопостове в жилищни сгради. В Бургас те са 39. Освен това се иска тези вътрешни трафопостове в срок до три години да бъдат изнесени извън жилищни постройки.

На 16 октомври взрив разтърси жилищна кооперация в центъра на града. Избухнало е помещението, където се намира трансформатор на EVN. Изцяло унищожени са два апартамента, на които подът е пропаднал. В други осем жилища има съборени стени.