Софийският градски съд остави за постоянно в Чавдар Бояджиев, обвинен за двете убийства край софийското село Лозен. Мъжът бе докаран в съдебната зала окован с белезници и облечен в черна тениска с бели черепи.

Искането за ареста бе внесено по-рано в понеделник от Софийската градска прокуратура. Обвиняемият и неговият защитник не оспориха мярката за неотклонение „задържане под стража“.

Чавдар Бояджиев
Булфото


Двойно убийство: Откриха две тела край София, има задържан (СНИМКИ)

В неделя стана ясно, че мъжът е направил пълни самопризнания, като също така е признал, че умишлено е умъртвил още една жена. През 2022 той се обърнал към полицията, заявявайки, че е убил приятелката си по време на секс. Тогава той е освободен с мярка подписка, защото е бил обвинен в убийство по непредпазливост.

Адвокат Стоян Стоянов съобщи, че обвиняемият „има и бели петна“, „периоди, през които не си спомня всичко“. Той обяви и че не знае нищо за парите.

„Досега прокуратурата винаги се е възползвала от самопризнания, но самопризнанията не са достатъчни за осъдителна присъда. Необходимо е и другите доказателства да се стиковат с тези самопризнания, поне засега това не е налице, а и както казах, имам и собствени наблюдения, но те не могат да бъдат сега споделени. Може би медиите ще го научат, когато делото влезе в съда“, коментира още защитата.

Попитан какво точно се губи в паметта на обвиняемия, Стоянов отговори: „Не мога да ви кажа в момента, защото ще изложа неговата секретност на това, което е с поделил с адвоката, с лекаря си. Когато се стигне дотам да се появят нови доказателства и той да реши, че това, което е казал, не е вярно… Мога да ви кажа един аргумент само, въпреки че ще ми се сърдят от прокуратурата и от полицията. Вижте сега, има и трето убийство, казва се навсякъде. Обвиняемият тогава е излъгал. Добре, защо сега казва истината? Защо мислите, че сега не лъже също?“
 

Чавдар Бояджиев
Булфото


Убийствата на 18-годишната Яна и 27-годишния Иво са извършени по особено жесток и мъчителен за жертвите начин, като мотивът са финансови отношения между Бояджиев и жертвите.

Прокурор Людмила Николова подчерта, че засега няма данни дали обвиняемият е бил под влиянието на алкохол или наркотици. Тя уточни, че не е изненадана от факта, че Бояджиев не оспори мярката за неотклонение „задържане под стража“. „Това е от желание за самосъхранение“, обясни прокурорът и добави, че в самопризнанията си той не е посочил, че съжалява за извършеното, както го направи в съдебната зала днес.

По дулото на пистолета има следи от кръв от лице от женски пол. Друго засега не е установено, ако ме питате дали следите са от кръв от починалата Яна. Има следи от момчето също. По обувките има кръв на лице от мъжки пол, която не е на обвиняемия. Предстои да се установи дали е от починалия Иво Колев“, съобщи още Николова.

Прокурорът по делото заяви, че обвиняемият твърди, че е бил длъжник на Иво Колев за сумата от 10 хил. лв. и че в деня на убийството се е срещнал с него под претекст, че уж ще му ги връща, но, всъщност, е имал намерение да поиска от 15 хил. лв., за да се укрие в Русия. „Но това е засега само по неговите самопризнания. Това, което той е казал в неговите самопризнания, е, че е искал да се укрие, за да вземе участие във войната с Украйна, за да не бъде екстрадиран“, каза още Николова.

Задържаният за двойното убийство край София е убил момиче година по-рано
 

Чавдар Бояджиев
Булфото

Наказанието за деянието на Чавдар, което е записано в закона, предвижда доживотен затвор, доживотен затвор без замяна или затвор от 15 до 20 години.