Образователният министър: Политиката вън от училище
Образователният министър: Политиката вън от училище / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Образованието не може да е обект на партийни битки и партийна политика, както и да се използва за предизборна кампания. В този смисъл политиката следва да е вън от училище, заяви в Казанлък министърът на образованието в служебния кабинет доц. Румяна Коларова.

Тя призова и политици, и учители да се въздържат от изкушенията политиката да влиза в училище или училището да се използва за политика под каквато и да е форма. Тя изрази надежда учебниците по история на свой ред да се изготвят така, че съдържанието им да не дава поводи за използване и предизборно манипулиране.

„От началото на мандата на служебния кабинет са сменени началниците на Регионалните инспекторати по образованието в Хасково, Пловдив и Сливен, заради възстановени от Съда предишни началници. Предстои такава рокада, след съдебно решение и Кюстендил. Нямам мотив да сменям началници на Инспекторати", добави Коларова, но предупреди, че ако възникне проблем, би пристъпила и до тази мярка.

Коларова отрече информациите, че името й е сред тези министри, които ще останат и в редовния кабинет, след парламентарните избори:

„Моят ангажимент е към президента и служебното правителство, никой не е обсъждал с мен друго".

26 милиона лева е дупката в бюджета на образователното ведомство, но този дефицит няма да засегне делегираните бюджети, а други разходи, уточни министър Коларова. Недостигът в бюджета ще засегне основно електронната платформа за образованието, за която са нужни 7 милиона лева, националната програма за ремонтите и парите за наука.

90 са децата на бежанци у нас, записани за новата учебна година в българската образователна система, каза зам. министър Ваня Кастрева. Между 400 и 1000 били децата в училищна възраст, които подлежат на обучение в нашите училища, но проблемът с обхващането им бил в миграцията и реалния техен брой.