Обявиха бедствено положение в област Смолян
Обявиха бедствено положение в област Смолян / снимка: БГНЕС, архив

Бедствено положение е обявено за територията на цялата област Смолян, съобщи за Дарик областният управител Недялко Славов. Най- критична е ситуацията в общините Смолян, Девин и Доспат.

Положението в град Смолян е много тежко заради прелелите реки Черна и Бяла. Получени са много сигнали за наводнени мазетата на жилищни блокове. Мобилизирани са всички институции, военни и доброволци. Евакуирани са 8 човека от къща на улица "Миньорска", съобщи смолянският кмет Николай Мелемов.

Най-засегнат е квартал "Устово", но няма опасност за хората, каза пред Дарик директорът на смолянската пожарна Красимир Шотаров. Работят над 100 пожарникари и спасители. Населението е уведомено да премести автомобилите, паркирани близо до речното корито. Правят се диги, за да се ограничат речните разливи. Язовир „Златоград" също прелива, но няма опасност за хората, добави още комисар Шотаров.

В община Девин пътят към село Триград е залят и преминаването към селото не е възможно. Проблеми има и в селата Змеица и Барутин. Затворен заради свлачище е третокласния Кричим - Девин, който се разчиства. Повишени са нивата на реките Върбица и Арда в общините Рудозем и Златоград. В село Триград също има евакуирани хора от две къщи .

Хората в Смолян са изплашени, тъй като още помнят голямото наводнение от лятото на 2005 година. Тогава квартал "Устово" също бе наводнен от придошлите води на реките Черна и Бяла.

Други новини от Пловдив