/ iStock/Getty Images
Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев свика областния кризисен щаб във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, която разпорежда на директорите на съответните РЗИ да уведомят през областните управители кризисните щабове за приетия Национален оперативен план за справяне с пандемията COVID-19, съобщават от областната управа.

Директорът на РЗИ -Софийска област е запознал присъстващите с Националния план, който включва начин на работа, провеждане на културно - масови мероприятия, учебна дейност във връзка с различни степени на заболяемост от COVID-19. Очаква се нарастване на заболелите, като повечето случаи ще бъдат заразени с Делта варианта. Уточнено е, че мутацията не е опасна за ваксинираните и преболедувалите, поради което трябва да се убедят повече хора да се ваксинират.

Включването на лечебните заведения ще става поетапно. Болниците в Ботевград, Самоков и Окръжна болница "Св. Анна" са лечебните заведения в областта, които ще се включат на първи етап. На втори етап ще се включат всички без специализираните лечебни заведение, а на третия, всички лечебни заведения на територията на областта. Изразени бяха мнения относно транспортирането на COVID болни от ЦСМП през първия етап, поради малкото налични екипи на територията на областта.

Директорът на ЦСМП изрази тревога заради малката численост на екипите и предложи да се поиска актуализация на бюджета заради допълнителни парични средства за персонала, който ще полага извънреден труд.

Директори на болници са заявили, че трябва да се помисли за осигуряване на допълнителни средства за персонала, който ще работи с COVID болни.

Според плана кметовете, в зависимост от заболеваемостта, ще издават заповеди за въвеждане на ограничителни мерки.

Всички предложения и мнения, изразени по време на заседанието на кризисния щаб ще бъдат изпратени в Министерството на здравеопазването, съобщават от София-област.
БТА