НЗОК: Проблемът с онколекарството е почти решен, не сме убийци
НЗОК: Проблемът с онколекарството е почти решен, не сме убийци / снимка: БГНЕС, архив

Няма пречки от страна на НЗОК и Българския лекарски съюз скъпото лекарство срещу напреднал стадий на рак на гърдата да бъде платено от Касата. Това заяви д-р Иван Кокалов, зам.-председател на КНСБ и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) пред бТВ.

Това обаче ще стане след като бъдат получени данни за това колко жени имат нужда от това лекарство и при какви индикации то ще бъде най-удачният избор за лечение.

Кокалов обясни, че касата, която поема обвиненията, е най-малко виновна в случая. „Най-често обвиненията са към институцията, която има най-малко вина. Не сме коравосърдечни убийци, както ни нарекоха”, посочи той и поясни, че НЗОК работи по правила. Д-р Иван Кокалов уточни, че бюджетната година на касата започва през декември и в момента текат преговори.

Онкоболната Диана Борлакова, която поведе кампания за държавно финансиране на скъпия медикамент, обясни, че то стои и чака да бъде обсъдено от 10 месеца. „Когато моят онколог вижда състоянието ми и това, че няма нормално лекарство, което да помогне и знае за наличието на следващо поколение, което го има тук в България и знае, че то може да бъде реимбурсирано. Как да не ми го изпише тогава”, описва казуса си Диана, добавяйки, че тук идва бездушието.

„Касата не може сама да реши да го финансира - или да влезе в списъка или да се впише в министерско постановление. Водим преговори с Лекарския съюз и вероятно ще бъде включено. Защо си мислите че само това лекарство чука на нашата врата. Защо никой не ни дава пари”, коментира в отговор Кокалов.

Той посочи, че тази година са дадени по-малко пари за онкоболни - 92 млн. лв. са заложени, като миналата са били изхарчени 152 млн. лв. По думите му в момента се чака Националният консултант по онкология д-р Галина Куртева да изпрати данни за нуждаещите се от него след направени нужните клинични изследвания.

Борлакова посочи, че в конкретния случай с медикамента не може да се говори за каквото и да било лобиране, защото то няма аналогия и никакъв заместител на родния пазар. До тогава пациенти като Диана Борлакова ще ползват дарението от фирмата за месеците октомври и ноември.