Нужно ли е ново ръководство на МВР
Нужно ли е ново ръководство на МВР / снимкa: Sofia Photo Agency

В МВР има проблеми, но за първи път при Румен Петков проблемите на министерството бяха изкарани „на светло”. Това заяви Мая Манолова от БСП в дебати за скандала във ведомството в „Седмицата” по Дарик. Фактите говорят, че Румен Петков е първият министър, който освети проблемите на МВР, категорична бе Мая Манолова.

Според Цветан Цветанов от ГЕРБ обаче, точно фактите говорят, че Румен Петков не се справя с политическата си ангажираност като министър на вътрешните работи. По думите на Цветанов налице е „преплитане на функциите между висшите професионални фигури в лицето на главния секретар и политическото ръководство”.

Румен Петков е „първият министър, който, слушайки предшестващите го министри, изземва функциите на оперативното ръководство на МВР – с лансираните от самия него оперативни срещи, които по никакъв начин не са му вменени като функция в Закона за МВР”, каза Цветанов. Според него прибързаността за създаването на Държавната агенция „Национална сигурност” е знак, че премиерът е знаел за проблемите в Министерството на вътрешните работи.

Според Светослав Малинов от ДСБ се налага изводът, „че е нужно ново ръководство на МВР”. „Имаме вътрешен министър, който нарушава правилниците и законите. Той е хванат по бели гащи от ДАНС, срещу което създаване той се противопоставяше явно и неявно”, коментира Светослав Малинов.

Представителят на ДСБ се обърна към единствения представител на управляващата коалиция в студиото на Дарик Мая Манолова: „Смяната на Румен Петков обезоръжава и опозицията, създава възможност за консенсус за реформи в МВР за първи път от много години, позволява да се изгради чисто позитивна концепция за развитието, зад която ще застанем и ние, и вие, ако този човек се оттегли”.

Отново в „Седмицата” на Дарик Пламен Панайотов от Българска нова демокрация коментира, че от една страна - политическото ръководство на МВР е иззело функциите на оперативни работници и прави срещи с “оперативно интересни лица”. А от друга страна, оперативните ръководители на МВР се изживяват като политически фигури, дават оценка на политическата ситуация в България, държат се като медийни звезди. Това застрашава сигурността на всеки български гражданин, каза Панайотов.

Парламентарната група на Българска нова демокрация инициира вота на недоверие срещу правителството и се радваме, че обединихме дясната опозиция в България, независимо дали парламентарна или извънпарламентарна, заяви още Панайотов.