НС ще гласува промени в Кодекса за застраховането
НС ще гласува промени в Кодекса за застраховането / netinfo

Застрахователят по имуществена застраховка може да предяви вземанията си директно към застрахователя по „Гражданска отговорност”, когато вредата е причинена от водач, който има валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. Това предвиждат промени в Кодекса за застраховането, които народното събрание ще гласува на второ четене.

Според сегашната разпоредба на Кодекса за застраховането, когато шофьор, застрахован по задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, причини катастрофа и увреди автомобил, който има застраховка „Автокаско”, този, който е понесъл щети получава обезщетение от своя застраховател в съответствие с договора, който е сключил.

След като парламента приеме промените в закона в случаите, когато такова увреждане е причинено от водач, застрахован с валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност”, регресният иск ще се предявява към застрахователя на виновния водач и така отношенията ще се решават без непосредствено плащане от страна на застрахования виновен водач.