Рецидивистите да извършват обществено полезен труд, това става възможно с промените, предложени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за административните нарушения и наказания
Рецидивистите да извършват обществено полезен труд, това става възможно с промените, предложени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за административните нарушения и наказания / Снимка: Георги Димитров
Мярката се налага за административни нарушения и цели да възпита маргиналите в спазване на закона
Рецидивистите да извършват обществено полезен труд, това става възможно с промените, предложени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за административните нарушения и наказания, внесени от Искрен Веселинови и група народни представители от ВМРО, и приети в НС.

Според приетите текстове безвъзмездният труд е този, който се полага в полза на обществото без ограничаване на други права на наказания. Продължителността на наказанието „безвъзмезден труд в полза на обществото“ не може да бъде по-малко от 40 часа и повече от 200 часа годишно, за не повече от две последователни години.

Наказанието безвъзмезден труд в полза на обществото се изпълнява от пробационната служба. Безвъзмездният труд се изпълнява на обекти на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ и обекти, утвърдени от съответния пробационен съвет.

Проектозаконът на ВМРО за трюфелите предизвика напрежение сред бранша (ВИДЕО)

Целият процес по изработването на промените беше иницииран от вицепремиера, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов. Под негово ръководство се проведоха редица кръгли маси и работни групи, които доведоха до изготвените и предложени от депутатите промени в ЗАНН. По този начин се осъществява и още една от мерките, предвидени в Концепцията на Каракачанов за социализиране на маргиналните маси, придобила общественото име „Циганска концепция“, отбелязват от ВМРО.

В пленарната зала заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов защити идеята за обществено полезен труд така: „Предложенията са част от дългогодишното настояване на Обединени патриоти да има друг вид наказание вместо неефективната глоба. Определени общности имат изключително неуважение към закона. Има лица с десетки наказателни постановления, но просто не плащат дължимите суми, т.е. напълно са безнаказани. С приемането на промените за безвъзмездния труд ще блокираме това чувство за безнаказаност у маргиналните общности. Трудът в полза на обществото би могло да ги дисциплинира и да ги научи да спазват закон“, надява се Веселинов.На наказания, съобразно предложените промени в ЗАНН, следва да се възлага работа до три часа дневно в извънработно време или за пълен работен ден в един от празничните или почивните дни, когато наказаният работи по трудово или служебно правоотношение. Когато тези условия не се изпълнят следват санкции, въз основа на мотивите за неизпълнение.

Законопроектът разписва подборно и правата на нарушителите при разглеждането и налагането на съответните мерки.

Парламентът не подкрепи второто предложение на народните представители от ВМРО за нарушенията на обществения ред да има наказание - задържане в арестите на МВР.