Новият ислямски съюз няма да оцелее без пари отвън
Новият ислямски съюз няма да оцелее без пари отвън / netinfo

Съюзът на мюсюлманите, учреден в края на юли във Велинград, няма никаква връзка с чужди радикални организации и е единственият мюсюлмански съюз в България, който се спонсорира от дребния бизнес у нас, а не отвън. Това каза за „Дарик” радио бившият районен мюфтия на София и председател на новоучредената ислямска организация у нас Али Хайрадин по повод обвиненията в пресата, че арабско лоби връща към вярата българо-мохамеданите във Велинградско. Според Хайрадин публикациите са платени и става въпрос за политически интереси.

В същото време в Устава на организацията се казва, че “целеви вноски за меропорятия на сдружението могат да бъдат и дарения и завещания от български и чужденстранни физически и юридически лица”. Целта на Съюза е да интегрира мюсюлманите у нас и създаде единно религиозно пространство, без разлика от етническите и религиозни убеждения.

Засега в Съюз на мюсюлманите членуват 30 човека, но в него може да влезе всеки, който пожелае, каза още Хайрадин и прогнозира, че много трудно организацията ще оцелее със средства от дребния бизнес у нас.

Зам. кметът по вероизповеданията във Велинград Реджеб Ходжов заяви за Дарик радио, че до момента в общината не се усеща напрежение и няма постъпили никакви сигнали и оплаквания за новосъзденото ислямско сдружение. Няма пристигнало и удоведомление, че на територията на общината се е учредило такова религиозно сдружение.

От хотел “Абир” във Велинград, където са се провели и двете сбирки на “ Съюз на мюсюлманите”, не са знаели за това.