Нови правила затягат контрола срещу преписването на матурите
Нови правила затягат контрола срещу преписването на матурите / БГНЕС

Нови правила на матурите тази година срещу преписването. До дни просветеното министерство трябва да реши дали зрелостният изпит по български език ще се проведе в три модула, между които учениците ще имат право да излизат от залата, съобщава Нова телевизия.

През другото време те няма да могат, а преди да излязат от стаята, ще трябва да се предали материалите си. Продължителността на изпита ще остане 4 часа. Ще бъде засилено и присъствието на квесторите, повече наблюдаващи ще има в коридорите.

Матурите в 12-и клас през 2016 г. вече ще са на модули

Санитарните възли също ще бъдат под наблюдение. Учителите ще следят и камерите за видео наблюдение. Родителите също ще могат да проследят разпечатването на пликовете с изпитните материали, така че да са сигурни, че няма злоупотреба.

Миналата година разкриха търговия с верните отговори на матурите

Най-вероятно ще има стабилна промяна в подготовката на държавния зрелостен изпити по български език и литература и тя ще е в посока да няма възможност да се излиза от залите, за да получават отговорите. Въпрос на съвсем кратко време е да бъде уточнен точният механизъм, обясни заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Източник: Novanews.bg