Матурите в 12-и клас през 2016 г. вече ще са на модули
Матурите в 12-и клас през 2016 г. вече ще са на модули / снимка: БГНЕС, архив

По традиция преди първия учебен ден вече са ясни и датите за организирането на националното външно оценяване в седми клас. На 18 май 2016 г. ще се състоят държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас и националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас. На 20 май е насрочен вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас.

През новата учебна година ръководството на образователното министерство предприема мерки, за да се спре с изнасянето на информация от държавните зрелостни изпити в 12-и клас и с преписването на тях. Затова матурата по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас през май 2016 г. ще бъде разделена на три модула, съобщи заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Сега зрелостниците по БЕЛ се явяват на тест с 41 въпроса, като 41-ият от тях е за написването на интерпретативно съчинение или есе по зададена тема.

"Идеята ни е последният 41-ви въпрос да бъде съобщаван на зрелостниците след приключването на предишните два модула", обясни Кастрева. Тя отбеляза, че тези процедури ще бъдат разписани в заповед на министъра на образованието. С въвеждането на модули на матурите по никакъв начин не се нарушава учебно-изпитната програма, защото в съдържателен аспект няма да има промяна за държавните зрелостни изпити по всички предмети, коментира заместник-министър Кастрева.

Тя каза, че идеята за модулите на матурите е обсъдена с министър Танев и със специалисти по различни учебни предмети и това е модел, който вече се прилага няколко години успешно при националното външно оценяване в седми клас.

Кастрева припомни, че седмокласниците на външното оценяване по БЕЛ и по математика работят по първия модул и едва след това получават материалите за втория модул.

Възнамеряваме да приложим този модел от седми клас и при държавните зрелостни изпити в 12-и клас, като експертите по отделните предмети ще определят продължителността на всеки от учебните предмети, по които учениците могат да положат държавни зрелостни изпити, каза Ваня Кастрева. Тя отбеляза, че и на сегашните матури зрелостниците нямат право да излизат от изпитната зала в рамките на един час. Целта е с новите мерки да не може да се изнася информация от матурите, обясниха от МОН.

МОН ще вземе сериозни мерки за сигурността при организацията на матурите през май догодина, заяви министър Танев. Той отбеляза, че по негово настояване и за първи път на изпитите ще присъстват родители в училищата, но не в изпитните зали на самите матури.

От Министерството на образованието и науката съобщиха, че през новата учебна година ще има внезапни проверки в училищата за фиктивно записани ученици. "Ще бъдат правени внезапни проверки по маршрути, които няма да бъдат предварително съобщавани", заяви министър Танев. Той съобщи, че е започнала предварителна проверка, като засега само в 16 училища, специално избрани, са установени 505 ученици, които са били фиктивно записани. Половината от тези ученици са в самостоятелна или във вечерна форма на обучение, като заради тези нарушения има наказани училищни директори.

По повод на т. нар. мъртви души в училищата "продължавам да държа на криминализирането или на по-специалното вписване в Наказателния кодекс на тези случаи", обяви министър Танев. Според него една от мерките срещу фиктивното записване на ученици е чрез намаляване на броя на учениците, необходими за запълване на паралелките.

В повечето училища са необходими минимум 18 ученици, за да се запълни една училищна паралелка. Ще се опитаме да сведем малко този брой на учениците, за да бъде той легитимен, но въпросът е финансов и е необходимо съгласуване с Министерството на финансите, обясни министър Танев.

След голямата учителска стачка през есента на 2007 г. училищата се финансират чрез делегирани бюджети, като получават средства по единните разходни стандарти за издръжка на учениците. Средният стандарт за ученик е около 1400 лева годишно.

Източник: БТА