/ Guliver/Getty Images
Животът и работата на писателя Георги Марков са фокус на ново преработено и допълнено издание на документалната хроника „Аз бях той. Писма и документи за съдбата и творчеството на Георги Марков“. Книгата ще бъде представена на 12 септември (понеделник) в „Нов театър НДК“, съобщават издателите.

Почина основният заподозрян за убийството на Георги Марков

Премиерата на изданието ще се състои по повод 44 години от смъртта на писателя. Томът се позовава на архив от документи, свързани с житейския и професионалния път на автора на „Задочните репортажи за България“.
 

георги марков
БТА


Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево. През 1969 г. заминава за Италия на посещение при брат си Никола, а след това се установява в Лондон, където започва работа в Би Би Си и сътрудничи на радио „Дойче Веле“ и радио „Свободна Европа“.

Ръкописи, документи и дневник на Георги Марков са вече в пернишкия Архив

На 7 септември 1978 г. на моста „Ватерло“ в Лондон Георги Марков е прострелян в дясното бедро с отровна сачма. Писателят издъхва на 11 септември в лондонската болница „Сейнт Джеймс“. След неговата смърт на Запад излизат „Задочни репортажи за България“. У нас те са публикувани след 10 ноември 1989 г.
БТА