Явор Нотев
Явор Нотев / БГНЕС
Доверието в личността и институцията на главния прокурор не може да бъде накърнявано с подозрение, смята юристът
„Доверието в институцията и личността на главния прокурор не може да бъде накърнявано с едно предварително подозрение, че там ще се случи някакво тежко престъпление, което изисква непрекъснат надзор над неговата работа“.

Мнението е на юриста с дългогодишна практика, депутат от „Атака“ и бивш заместник-председател на парламента Явор Нотев.

Зинаида Златанова: Обвинител №1 в България не е безотчетен

Специално пред DarikNews.bg той коментира решението на правителството да предложи създаването на нова правна фигура – независим прокурор, който да разследва ръководителя на държавното обвинение, каквито препоръки отправи Венецианската комисия.

„Дали да има „контрольор“ на действията на главния прокурор, или лице, което да има правомощия да разследва негови действия, когато възникнат подозрения за извършено престъпление? Намирам това за прекомерно“, подчерта Нотев.

Д-р Борислав Цеков: Да има еднакъв аршин и за „тримата големи“

„Практически ще имаме двама главни прокурори. Единият, за чиято фигура говорим сега, като че ли ще бъде малко по-главен. Той ще се занимава само с едни много специални и квалифицирани действия, т. е. престъпления, извършени от един единствен субект – главният прокурор“, допълни още юристът, който изрази скептицизъм към готвените промени.

Цацаров предлага да се преразгледа кръгът на проверяваните от КПКОНПИ

Явор Нотев подчерта, че тепърва предстои темата да бъде обсъждана в детайли, когато законовите промени влязат за дебат и гласуване в пленарна зала. Според него обаче подобно решение засяга националното ни самочувствие и показва отношението ни към институции, защото с него се налага усещането, че се е случило нещо, което налага „извънредни мерки“.