Борислав Цеков
Борислав Цеков / БГНЕС, архив
Темата с разследването на главния прокурор се преекспонира от определени кръгове, смята юристът
„Разследването на главния прокурор е изкуствен въпрос, обрасъл с прекалено много политически интереси и превърнал се в тема, която измества погледа от реалните проблеми“.

Шефовете на ВКС и ВАС стават недосегаеми, контрол само за главния прокурор (ВИДЕО)

Това заяви в интервю за NOVA Борислав Цеков – доктор по Конституционно право и създател на Института за модерна политика.

Той коментира решението на правителството да предложи създаването на нова правна фигура – независим прокурор, който да разследва ръководителя на държавното обвинение, каквито препоръки отправи Венецианската комисия.

Кабинетът свиква извънредно заседание заради промени в НПК

Според юристът обаче цялата тема около възможността да бъде разследван главния прокурор прекалено много се „преиначава като значение и тежест“. Д-р Борислав Цецков смята още, че дори и такъв специален прокурор да бъде създаден, той не трябва да бъде някаква „самостоятелна институция“, която да не прави нищо друго, освен да чака главният обвинител да направи някакво нарушение, а да бъде действащ прокурор.

Венецианската комисия с препоръки за законопроекта за отчитането на главния прокурор

„Трябва да е много ясно записано, че този прокурор е обект на контрол по нормалния ред – от всички прокурори, а не да му се придава някакъв специален статут“, смята юристът.

„Ако ще има такъв механизъм – еднакъв аршин за „тримата големи“, призова още той, визирайки председателите на ВКС и ВАС.

БСП и ГЕРБ в спор за контрол над актове на прокуратурата

Според него темата се преекспонира от определени политически кръгове. „Те ще бъдат доволни единствено тогава, когато бъде „инсталиран“ главен прокурор, който отговаря на техните интереси“, смята Цеков и продължи: „Не може едно радикално политическо малцинство да се опитва да дирижира тези процеси“.

Той призова първо да се изчака какви законови промени ще гласува парламентът. Надявам се, че ще има сериозно обсъждане, а не гласуване „от днес за утре“, защото някой от Брюксел очаква това“, аргументира се д-р Борислав Цеков. Според юриста новата правна фигура е възможно и да остане „само на книга“, а ако се бърза прекалено с неговото създаване, „може да се получи Франкенщайн“.
NOVA