съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Социалистите внесоха поправки в НПК съдът да контролира отказите на досъдебно производство
От БСП внасят предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да се наложи контрол върху действията на прокуратурата, който да се осъществява от съда. Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов пък контрира, че и сега има съдебен контрол върху някои от актовете на прокуратурата.

Според червените с предложените от тях текстове ще се ограничат произволните действия от страна на прокурори и ще се възстанови чувството за справедливост.

"Днес внасяме предложение, което ще онагледя с един пример: отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство. Това означава, че ако някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да образува досъдебно производство по различни причини - субективни, икономически, политически, лобистки, този процес приключва. Той е затворен в рамките на прокуратурата и до главния прокурор. Това създава чувство за несправедливост у хората и предпоставки за произвол. Ето защо, принципно и от доста време ние отстояваме налагането на контрол върху действията на прокуратурата. Внасяме предложение този контрол да се осъществява от независимия български съд", обясни соцлидерката Корнелия Нинова.

Спор във ВСС заради предстоящата среща с Венецианската комисия

Тя поясни, че предложението е всеки да може да обжалва действията на прокуратурата пред съда. По думите й темата е коментирана и от европейските институции.
От ГЕРБ обаче изразиха резерви към предложените текстове.

"На първо място този дебат се води от известно време без да видим ясно и конкретно предложение. По линия на това дали да има съдебен контрол върху актовете на прокуратурата - и в момента има съдебен контрол върху някои от тях, обвинителните актове се разглеждат в съдебно заседание и се произнасят присъди от страна на съда", заяви Красимир Ципов.

Окончателно: Без съкратено производство за извършителите на умишлени убийства

Той обясни, че към настоящия момент има инстанционен контрол в прокуратурата.

"Въведе ли се и съдебен контрол, нека те да отговорят - ще има ли възможност съдът да се занимава с нещо друго освен с това да контролира всеки един акт за образуване или отказ за образуване на наказателно производство? Но да видим какви са конкретните предложения, внесени от народните представители на "БСП за България", каза още Ципов.