съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет влязоха в спор заради предстоящата им среща с представители на Европейска комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), която трябва да се проведе на 7 ноември.

Причината – магистратите дълго време не успяха да се разберат колко и кои техни представители да участват в разговорите.

Прокуратурата: Докладът на ЕК оценява усилията за съдебна реформа

Докладчици от Венецианската комисия пристигат у нас по покана правосъдния министър Данаил Кирилов, за да дадат становище и препоръки по проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с който той предложи правила за разследване срещу т.нар. „трима големи“ в съдебната власт – главният прокурор и председателите на върховните съдилища.

Борисов поздрави министрите за отпадането на мониторинга: Това е нещо добро!

Представителите на Венецианска комисия ще разговарят с различни български институции, а кадровият орган днес обсъждаше възможните формати за срещата си с тях. По време на дебатите се чуха различни предложение, предвиждащи на разговорите да отиде единствено представляващият ВСС Боян Магдалинчев, както и да отидат 3-ма или 5-ма от членовете.

„Коя точно позиция тези трима или петима членове ще защитават, отивайки там?“, попита Атанаска Дишева, която поиска самата тя да участва в разговорите. Тя припомни, че все още кадровия орган няма единно становище, което да изрази пред представителите на Венецианската комисия. „Виждам каква е тенденцията. Членове, които мислят по един и същи начин, да отидат и да представляват мнозинството там“, ядоса се тя на магистратите.

Захариева: Със или без мониторинг, реформите ще продължат (ВИДЕО)

„Става въпрос за среща“, успокои спора Магдалинчев, който припомни, че докладчиците идват у нас по покана на автора на обсъжданите промени.

В крайна сметка за участници ВСС определи 7 души - Боян Магдалинчев, Даниела Марчева, Евгени Диков, Севдалин Мавров, Вероника Имова, Атанаска Дишева, Даниела Машева. Магистратите уточниха още, че по време на дискусията би следвало да изразяват единствено собствената си позиция, а не тази на ВСС като орган на съдебната власт.

В програмата на представителите на Венецианската комисия са предвидени срещи с министъра на правосъдието, парламентарните групи на ПП ГЕРБ, „БСП за България“, ДПС, „Обединени патриоти“, „Воля – Българските родолюбци“, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и с главния прокурор на Република България.