/ iStock/Getty Images
В края на септември България поиска становище за законопроекта за механизъм за разследване срещу главния прокурор и върховните съдии
Венецианската комисия към Съвета на Европа прие становището си по предложените промени в българското законодателство, свързани с възможността за разследване на главния прокурор.

Венецианската комисия приветства усилията на нашата страна да реши този въпрос и поздравява българските власти за решимостта и откритостта в търсенето на изход с всички заинтересувани страни, се посочва в съобщение на институцията. Изразено е съмнение, че с предвидените промени ще бъде постигната преследваната цел заради влиянието на главния прокурор над разследващите и във Висшия съдебен съвет.

Борисов пред Венецианската комисия: Върховенството на закона е наш приоритет

Според Венецианската комисия обсъжданите промени не следва да обхващат върховните съдии. Българските власти са призовани да се откажат от това намерение, защото то не е от полза за съдийската независимост и не съответства на европейските изисквания и на българската Конституция.

Допълва се, че според законопроекта решението за започване на разследване срещу главния прокурор ще се основава на данни, събрани от негови подчинени. Венецианската комисия предлага няколко възможни изхода, сред които задължаване на главния прокурор да се въздържа от намеса в разследванията срещу него; предвиждане на възможност и съдийската колегия във ВСС да предложи отстраняването на главния прокурор; поверяване на разследването на "някакъв вид независим прокурор".

Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия


Според Венецианската комисия въпросът с отчетността и отговорността на главния прокурор не може да намери решение само с едно изменение на закона. Комисията вижда нужда от институционални промени, нови процедурни правила, промени в професионалната етика и политическата култура. Пълното съдържание на становището се предвижда да бъде представено на 9 декември.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов съобщи, че още преди месец е изпратил писмо до ЕК, което е адресирано към Венецианската комисия да изпрати своите експерти от различни държави, които да видят това, което България е постигнала по мониторинговия механизъм, както и напредъка с реформите в правосъдната система.

„Три са важните неща – големите да могат да се привикват в парламента и да могат да ги изслушват – ще приема като решение само главния прокурор да може да бъде изслушван. Второ, за подсъдността на главния прокурор – правилно ли е той да разследва себе си? – те казват, че трябва да има независимо звено и прокурор, който да се разследва независимо. И третото беше да съобразим всичко с Конституционния съд. Всичко това ще приемем“, заяви тогава премиерът.