/ МВнР
Министърът на културата на Норвегия Абид Раджа предаде на българския посланик Вера Шатилова 51 древноримски и една древногръцка монета, изнесени нелегално от страната ни, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Сред върнатите на България артефакти особена стойност има монетата от Тасос, която е датирана от 525-463 г. пр. Хр.

На официална церемония в Историческия музей на Осло посланик Шатилова е благодарила на министър Раджа и на норвежките институции, работили по предотвратяването на незаконния внос, за отличната работа, изключителния професионализъм и приноса им за връщането на културните ценности на българските граждани. Тя е подчертала, че това събитие е израз на доброто сътрудничество между двете страни, за които опазването на културното наследство е общ приоритет.

Норвегия върна на България нелегално изнесени от страната ни древни монети
МВнР

Министър Абид Раджа е изразил удовлетворението си от възможността ценните монети да бъдат върнати на България и е отбелязал ключовото значение на превантивните мерки като условие за предотвратяване на трафика на движимо културно наследство.

Културни артефакти бяха предадени също и на посолствата на Италия, Латвия, Словакия, Германия, САЩ и Испания, информират от пресцентъра на МВнР.

Норвегия върна на България нелегално изнесени от страната ни древни монети
МВнР