Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова / БГНЕС
Нинова видя в законопроектите на Симеонов излизане от парламентарните принципи
97302
Нинова видя в законопроектите на Симеонов излизане от парламентарните принципи
  • Нинова видя в законопроектите на Симеонов излизане от парламентарните принципи
Корнелия Нинова видя в законопроектите на Симеонов излизане от принципите на парламентарната държава.
 
След срещата лидерът на БСП коментира: "Г-н Симеонов ни представи четири законопроекта, два от които беше представил още миналата седмица преди срещата. Ние сме ги обсъдили и по тях имаме решения. Днес ме изненада, като представи още законопроекти, почти една мини управленска програма по много важни въпроси за държавата. Вече след втората среща ситуацията ми изглежда странна. Принципите в парламентарната република са, че има управляващо мнозинство, в което участват определени партии. Това мнозинство има правителство, а то има програмата и внася законопроекти в изпълнение на тази програма. Ние сме ясни, в опозиция сме. Впечатлението ми след тази среща е, че се излиза от принципите на парламентарната държава".

ГЕРБ няма да подкрепи Валери Симеонов за тютюнопушенето (ВИДЕО)
 
Нинова каза и кои точно принципи на парламентарната държава се нарушават: "Всяка партия в управляващото мнозинство не излиза като програма на Министерски съвет на правителствено мнозинство, а тръгва със самостоятелни законодателни големи програми и търси плаващи мнозинства. Това е нова ситуация. Понеже помежду си не могат да получат мнозинството, с което започна парламентът и което е нормалното, логичното - спечелили са избори, направили са правителство, да вървят в посока на програма. Става нещо различно. Преди ВМРО, сега НФСБ тръгват със собствени законопроекти, които очевидно не срещат подкрепа в управляващото мнозинство и търсят такава извън себе си".

От думите на Нинова стана ясно още, че БСП ще подкрепи вицепремиера Валери Симеонов и идеята му за промени в закона за хазарта.

Преди срещата с ръководството на социалистите, Симеонов се срещна и с ръководството на ГЕРБ в парламента. От най-голямата партия също са склонни да подкрепят тази идея, но не и другата на Симеонов – да отпадне забраната за пушене на закрито.