Никой не е информирал лекарите за решенията на Здравната каса
Никой не е информирал лекарите за решенията на Здравната каса / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Никой не е информирал лекарите за решенията на Здравната каса
62247
Никой не е информирал лекарите за решенията на Здравната каса
  • Никой не е информирал лекарите за решенията на Здравната каса

Към момента лекарите не били уведомени официално по въпроса дали оспорваното от тях финансиране на болниците ще отпадне и дали ще бъде върната миналогодишната методика. Това обяви за Дарик председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Вчера от Националната здравноосигурителна каса съобщиха, че лечебните заведения ще имат вече годишен прогнозен бюджет, а личните лекари и специалистите ще могат да отпускат с 10% повече от заложените им направления, без да искат предварително разрешение за това от касата.

„Към момента няма нищо официално, постъпило в лекарския съюз - нито устно, нито писмено потвърждение какво е това решение, какво съдържа, конкретиката в него. Няма как да отговорим. Нямаме отговор и за исканата среща, която не състоя днес. Предполагам, че причината е, защото искахме да е открита пред медиите. Никой не може да каже нито как, нито кога влиза в сила и дали това е истина. От прессъобщение няма как да се прецени какво се е случило и какви са решенията", категоричен бе д-р Райчинов.

От лекарския съюз изказаха още разочарованието си от липсата на каквато и да е било комуникация с касата. Според съсловието този факт за пореден път доказва пренебрежението и взимането на едностранни решения от страна на институцията, оглавявана от д-р Пламен Цеков.