/ IStock
Започна съдебната фаза на наказателния процес
В проведеното разпоредително заседание състав на Софийски градски съд е констатирал, че не са допуснати процесуални нарушения в хода на досъдебното производство срещу Кристиан Николов, привлечен към наказателна отговорност от Софийска градска прокуратура за тежката катастрофа, отнела живота на журналиста Милен Цветков.

С това започна съдебната фаза на процеса, а делото ще се разгледа по общия ред, съобщиха от обвинението. Искането на защитата на подсъдимия за отвод на прокурора по делото съдът е оставил без уважение. Първото съдебно заседание е насрочено за 23 февруари.

Извършеното от него престъпно деяние е квалифицирано по чл. 342, ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс - умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението.

Николов шофирал след употреба на три различни вида наркотични вещества, със скорост значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък.

Софийска градска прокуратура е предала Кристиан Николов на съд с обвинителен акт, осем месеца след извършеното от него престъпление.