Министър Валентин Радев
Министър Валентин Радев / БГНЕС
Няма да има увеличаване на полицейските заплати
93939
Няма да има увеличаване на полицейските заплати
  • Няма да има увеличаване на полицейските заплати
Няма да има увеличаване на полицейските заплати. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев опроверга информацията за ръст в месечния доход на служителите в системата на МВР. В кулоарите на парламента министърът обясни, че няма официално решение по темата.

На 15 юли след среща със синдикатите в МВР заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов съобщи, че заплатите в сектора трябва да бъдат вдигнати. Днес обаче министърът обясни, че не е получил аргументи за увеличение.

От думите на Радев стана ясно, че увеличение на полицейските заплати няма да има: „Кой и кога го е казал това – Горанов ли? Ако го е казал, аз ще съм много щастлив, но не си спомням такова нещо. Синдикатите проведоха второ заседание с назначен от мен заместник-министър, който ще се занимава със Съвета за социално партньорство. Това е Стефан Балабанов. Той ми каза какво са се разбрали, но аз не съм доволен от договореното, защото са започнали да си говорят не за това, за което аз ги помолих. Моята молба към синдикатите беше да ми дадат аргументи защо и на кого искат промяна в заплатите или други искания – да убедят мен, да убедят себе си с аргументи. Чувам, че ще се плащат за дрехи – какви дрехи няма?! Складът е пълен с дрехи и обувки за една година“.

Министър Валентин Радев подчерта, че разговорите продължават, но има и много въпроси около увеличаването на заплатите:

„Има ли основание да се увеличават заплатите в МВР?! Първо, за кое МВР говорим, за кои служители. Има служители, които са „на терен“ – очевидно там няма кадри. Малко са полицаите, които желаят да отидат „на терен“. Всички искат да стават инспектори с висше образование, офицери – там кандидати има много. Големият недокомплект е в ниските звена“, подчерта Радев.

полицаи протест
БГНЕС, архив

По думите му същото е и в отбраната: „Никой не иска да е професионален войник, а всеки иска да е началник някъде. Има дисбаланс и това се вижда от синдикатите. Вероятно една от причините за това са заплатите. Вторият въпрос е кога ще се вдигнат заплатите, точно на тях ли, как ще стане това, вътре ли ще стане, или държавата ще даде пари за целия сектор – това се обсъжда и в Консултативният съвет за национална сигурност също“, добави министърът на вътрешните работи.

И така въпросът със заплатите на полицейските служители остава висящ.