Незаконна сеч на десетки декара гори край Пирдоп
Незаконна сеч на десетки декара гори край Пирдоп / снимки: БГНЕС

Незаконна сеч без позволително на около 6 дка държавни и над 10 дка частни гори разкриха горски служители в Пирдоп.

При извършена проверка от служители на Регионална дирекция по горите-София в частни и държавни гори в района на териториално поделение „Държавно горско стопанство-Пирдоп”, са констатирана груби нарушения на горското законодателство.

В други две насаждения на площ от 160 декара - частна собственост, вместо изсичане на 20% от дърветата е извършена сеч, като са изсичани „на голо” значителни участъци. Освен това маркирането е извършено с подправена марка, а границите на насажденията са нанесени в съседни чужди имоти.

От Агенцията по горите съобщиха, че до края на работния ден в петък са установени над 330 незаконно отсечени дървета, но по предварителна оценка техният брой ще надхвърли 500. В резултат на констатираните незаконни действия със заповеди на директора на Регионална дирекция по горите-София са обезсилени издадените позволителни за сеч.

Проверките по случая продължават, като материалите с данни за престъпления ще бъдат изпратени на Прокуратурата, а за останалите ще бъдат наложени административни наказания. За констатираните нарушения е предвидено и отписване от регистъра на Изпълнителна агенция по горите на частните лесовъди, имащи отношение към случая.

Източник: БГНЕС