Тази история ще опровергае всички, които смятат, че след като веднъж са построили къща, то завинаги ще остане тяхна.  Ще опровергае и онези, които смятат, че могат да се разделят с имота си само, ако го продадат. И ще ви покаже как понякога, ако познаваш добре закона, то не въпреки, а благодарение на него, можеш да вземеш чуждото.  

Тази история започва още през 80-те години на миналия век. Тогава семейството на Лилия Воденичарска получава право на строеж върху държавна земя, намираща се в местността Драгакин камък в село Оселна, община Мездра, разказва NOVA

По същото време започва и строежът на съседната къща, чиито собственици са Нешка Робева и съпругът й. „Всичките ми награди бяха вложени в къщата. Живели сме там по седмица-две, не сме били за постоянно”, разказа тя.

Преди 3 години в селото плъзва слух, че двете къщи са продадени. Никой в Оселна не поставя това под съмнение, защото през последните години нито Нешка Робева, нито съседката й Лили са идвали в селото. Истината обаче е друга.

Според потърпевшите става въпрос за добре подготвен сценарий, част от схема за придобиване на имоти. За случилото се разбират случайно.
„Мой колега отива в Мездра, помолих го да мине и да види къщата. Като се върна ми каза „Госпожо, много ще ви изненадам, но някой живее във вилата”. Показа ми и снимки”, каза Робева.

„На 17 юни 2017 г. Нешка Робева ми звънна по телефона и ми каза, че имотите са ни били прехвърлени на различни лица. Самият кмет на селото беше много изненадан”, заяви Лилия.

„Г-жа Робева ми звъня лятото преди 3-4 години и ме попита кой стопанисва имота и й казах, че се носи мълва, че са го продали”, каза кметът на Оселна Росен Николов.

В този момент и кметът, и хората в селото знаят,  че новият собственик е Цветан Кръстев - човекът, пуснал слуха за продажбата. Лили твърди, че никога не го е виждала. А Робева, че са се срещали веднъж преди много години.

След като двете жени разбират окончателно, че са изгубили имотите си, започват съдебен процес. Тогава научават какво точно се е случило, за да попаднат къщите им в чужди ръце.
През 2009 година бащата и лелята на Цветан опитват да си възстановят земя в село Оселна. По документи тя се намира в местността Ковачева падина. Въпреки това според Общинската служба по земеделие в Мездра семейството на Цветан успява да докаже, че земята им е именно тази, върху която са построени двете къщи. Въпреки че отново по документи, те се намират в местността Драгакин камък.

„Във всички карти съществува местността Ковачева падина, а Драгакин камък няма никъде. Последните карти, които съществуват в архива, са от 1999-2000 г. Ако имате къща на място, което след години трябва да се върне на друг човек, той по документи има само земя. А ако се докаже, че това е законната къща, трябва да се осигури достъп”, поясни Петьо Мазнев, началник на Общинска служба по земеделие в Мездра.

Освен че не осигуряват достъп на Нешка Робева и Лили, не уведомяват и никого, че земята вече е тяхна. А само няколко месеца по-късно решават да придобият и постройките. През 2010 г. бащата и лелята на Цветан -  Димитър и Мица Кръстеви се сдобиват с документ, с който констатират правото на собственост на недвижим имот. Правят го с вратичка в закона.

През 2010 година Димитър и Мица продават имотите и земята на Цветан срещу малко повече от 7 000 лева. 

„Идваха и искаха да платят данъците на вилите. Тогава се усъмних, че има измама, защото те са на Нешка, Аглика и Лили. И аз тогава ги питах къде е акта. Мъжът стана и си тръгна, не даде обяснение.  

През 2014 година собственикът отново се сменя. Цветан и съпругата му продават имотите на Мая Стойкова срещу близо 8 000 лева.

„Опитаха да ме сплашат, че тази жена е милионерка,че имала сериозни връзки в София”, разказа Нешка Робева.

От търговския регистър става ясно, че Цветан и Мая имат обща фирма. Основната й дейност е свързана с производство и търговия със селскостопанска продукция.  

През цялото това време нито Нешка Робева, нито Лилия разбират за промените в собствеността. Междувременно продължават и да плащат данъци за вече чуждите имоти.

Двете страни показват всички документи в съда, който трябва да реши чии са къщите. Книжата обаче са недостатъчни. И ако през 2010 година семейството на Цветан е използвало свидетели, за да докаже, че имотите са техни, то в съда от такива имат нужда и Робева, и Лили.   

След 3-годишна съдебна сага, преди няколко седмици, съдът излезе с решение, но само за имота на Робева, а Лилия още чака. Според решението имотът е на Нешка Робева и тя е измамена.

„Много ми е интересно този човек ще бъде ли съден? Той трябва да бъде вкаран в затвора. Ако човек открадне хляб ще го вкарат, но ако вземеш имот ще те направят герой, така ли?”, пита тя.

Така приключва тази история, с която доказахме, че понякога и известните попадат в капана, че на пръв поглед примерните хора невинаги са за пример. 

 
nova.bg