Машини и хартия в секциите с над 300 избиратели. Според президента, това обезсмисля изцяло закупуването на машините и продължава да бъде предпоставка за изкривяване на вота.

Мнение по въпроса изразиха математиците проф. Михаил Константинов - председател на „Информационно обслужване“, и доц. Димитър Димитров - политолог и член на ЦИК в ефира на „Неделята на NOVA”.

След два дни дебати: Гласуваме машинно или с бюлетина

„В Европа машинно гласуване практически няма и за това има някакви причини. Ние ги игнорираме и ще си понесем последствията. Целта на то смесване е доста благородно – да няма хора, които да не могат да упражнят правото си на глас. 30% от българите не са пипали компютър, а машината за гласуване е точно това. Общо взето това е идеята е на смесеното гласуване”, обясни проф. Константинов.

Доц. Димитров изрази друго мнение по въпроса. Той смята, че у нас голяма част от населението не ползва технологиите. „Няма как технологията да не се промени. Решението да се ползват машини има около 10 години давност.

ЦИК ще купува или наема машините за гласуване

Тогава е имало увлечение, всички са се надявали да има електронно гласуване. Сега вече всички знаят, че не е възможно”, каза той. Те коментираха и поведението на политиците у нас и посланието, което то носи.

„Много неуспели политици се опитват да обяснят своята неуспешност с някаква външна причина. Малко са хората, които като загубят, си признават загубата и казват, е ще опитат отново. Феърплеят не е познат на политическия терен в България”, заяви проф. Константинов.
nova.bg