/ БГНЕС, архив
Централната избирателна комисия ще осигурява машините за гласуване чрез наемане или закупуване. Това записаха окончателно депутатите с поправките в Изборния кодекс.

Вече втори ден парламентът разглежда поправките на изборното законодателство, след като вчера народните представители дебатираха 6 часа по текстовете и приеха в секциите с над 300 човека да има възможност да се гласува и машинно, и с хартиена бюлетина.

Според промените Държавно агенция „Електронно управление“ съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват съответствието на машините за гласуване с изискванията. Това удостоверяване се извършва в 30 работни дни, считано от датата на предоставянето от ЦИК на устройствата.

От левицата настояваха придобиването, програмирането и съхранението на машините за гласуване да се извършва от Министерския съвет, но това предложение не бе прието.

Червеният депутат Фиип Попов подчерта, че ЦИК отново се натоварва с несвойствени за комисията действия.

По време на дебатите настана хаос в залата и се размениха нападки между опозицията и управляващите заради главата, касаеща избора на Народно събрание и Велико народно събрание, което доведе до няколко минути почивка. В крайна сметка обаче наименованието на главата остана непроменено.