Не е приключила вълната от съкращения в държавната администрация
Не е приключила вълната от съкращения в държавната администрация / netinfo

Само в две министерства има почти 10 процента намаляване на администрацията. Това са Министерство на държавната администрация и Министерство на финансите. Това каза в предаването „Дарик Кафе” министърът на държавната администрация Николай Василев. Той съобщи още, че има реално намаляване на държавната администрация с над 3000 души, въпреки изискванията на Европейския съюз за увеличаване на експертния капацитет. Ето какво още каза министърът:

Има още три министерства с над 7-8 процента намаляване на администрацията, което пак е доста голям напредък. В никакъв случай не си въобразяваме, че това е много лесна задача. Всеки, който е правил съкращения, знае за колко труден процес става дума и за каква огромна съпротива на всички нива.

Чест прави, според мен, на премиера Сергей Станишев и на сегашния кабинет, че вместо увеличение, въпреки натиска отдолу нагоре, особено по европейските теми, все пак има намаляване на администрацията с 5306 души. И това не е малко постижение.

Какъв е оптималният брой на хората, които трябва да работят в администрацията у нас?

Все още не е приключила вълната от съкращения в държавната администрация. Възможно е някои министерства все още да се опитат да завършат започнатия процес. Възможно е този брой да нарасне в посока 6000 души.

Наистина ли лично Вие предлагате – завъртя се около това името Ви, затова искам да Ви попитам – Стоян Чешмеджиев за шеф на Комитета за регулиране на съобщенията?

Не. Ако можете да намерите човек в държавата, който и да е той, на когото съм предложил кандидатура за Комитета за регулиране на съобщенията, моля ви се, покажете ми го, да ме запознаете.