Не е нужно да се разширяват правата на президента
Не е нужно да се разширяват правата на президента / netinfo

Не е необходима нова Конституция и не е нужно разширяване на президентските правомощия. Тази позиция защити новият конституционен съдия Пламен Киров в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

По думите му през последните години Конституцията е обвинявана за всичките несполуки на българския преход, но основният закон на България е една модерна европейска Конституция.

След влизането в Европейския съюз работата на Конституционния съд ще нарасне, прогнозира новият конституционен съдия. Индивидуална конституционна жалба изисква някои промени в Конституционния съд. Ще има нужда от повече секретари и персонал, които да помагат за разглеждане на молбите, които ще бъдат повече. Киров смята, че е недопустимо да се има външен контрол в работата на магистратите.

Ако до 3 ноември парламентът не предложи кандидат за попълването на Конституционния съд от парламентарната квота, отиваме към конституционна криза, посочи още в предаването „Седмицата” на Дарик радио новоизбраният конституционен съдя Пламен Киров.