НДСВ изчезва, ако не влезе в следващото Народно събрание
НДСВ изчезва, ако не влезе в следващото Народно събрание / cнимка: Sofia Photo Agency
НДСВ изчезва, ако не влезе в следващото Народно събрание
23866
НДСВ изчезва, ако не влезе в следващото Народно събрание
  • НДСВ изчезва, ако не влезе в следващото Народно събрание

Краят на НДСВ би дошъл, ако партията допусне два мандата да остане извън парламента и това не трябва да се позволява, заяви заместник-председателят Милен Велчев при представянето на отчета на политическия съвет на партията пред извънредния жълт конгрес, който трябва да избере нов председател и ръководство. Той постави три основни цели пред жълтите - добро представяне на местния вот, издигане на самостоятелен кандидат за президент и изработване на стратегия за участие в следващия парламентарен вот. Велчев съобщи, че днес политическият съвет колективно подава оставка заради провала на изборите на 5-ти юли, когато жълтите не прескочиха изборната бариера.

В отчета си Милен Велчев отбеляза, че НДСВ не е успяло да оползотвори в пълна степен потенциала на лидера си Симеон Сакскобургготски. „Допуснахме уникален лидер от такъв мащаб да бъде изравнен с другите министър-председатели от прехода", посочи той. По думите му партията не е успяла да "намери правилната линия за да защити достатъчно мощно лидера си от злостните политически нападки". По въпроса за напускането на тройната коалиция Велчев каза, че всъщност и ръководството и министрите не са били единни в това намерение, а структурите наистина са настоявали за това.

Милен Велчев каза, че сегашните управляващи от ГЕРБ излизат с противоречиви послания заради некомпетентно и неевропейско политическо говорене. По думите му намеренията за борба с корупцията са положителни, но правителствената програма е слаба. НДСВ има възможност да получи политическа чуваемост в тази ситуация, добави той. По думите му НДСВ трябва да остане проект на Симеон Сакскобургготски, макар и без него като лидер.

Изпихме горчивата чаша, която иначе трябваше сигурно да изпие цяла България, каза пък Соломон Паси. „Готово съм отсега да бъда председател на ЕП през 2018 година като външен министър на страната ни, издигнат от НДСВ. Дотогава не ми остава нищо друго, освен да бъда министър в сянка, посочи в присъщия си стил той. Ще подкрепя онзи, който ме е търсил най-много по телефона - Николай Василев, защото той ще ми даде шанс да кандидатствам за неговото правителство в сянка", каза Паси и така наруши забраната в изказванията да няма агитация за когото и да било от претендентите.
 
Други оратори по-деликатно изразяваха подкрепа за Христина Христова.
 
Олимпи Кътев пък предположи, че в страната ни ще има предсрочни парламентарни избори. „Колкото и пълководците ни да са известни индивидуални личности - магистрати, професори, министри, адвокати те не си мръднаха пръста да защитят нашия цар от хулите и нападките на душманите на царя и НДСВ. Не си мръднаха пръста въпреки техните неограничени възможности, осребриха тези неща, взеха постовете и забравиха и за царя, и за НДСВ", обърна се към присъстващите Кътев. 

Владимир Каролев разкритикува Соломон Паси, че вместо да си говори по телефона с разни хора е трябвало да е сред структурите. Каролев настоя Сакскобургготски да се реши да съди своите клеветници. Той каза, че основният опонент на жълтите трябва да е БСП, а ГЕРБ трябва да се сочи като конкурент на жълтата партия и не трябва да се прибягва до споразумения с десните партии, за да не загуби облика си на либерална партия. 

Симеон Сакскобургготски вижда бъдещето на НДСВ като отлично без него като председател. „Либералното, центристкото, не свършват със Симеон и не започват с него", посочи той.

На въпрос какво ще прави след като днес на извънредния жълт конгрес в столицата бъде избран друг за лидер на партията, Сакскобургготски каза, че има много неща, които е изоставил в страни през годините и изрази надежда да има повече време за тях и за четенето.

Той не пожела да посочи свой фаворит за председателския пост. И не се вижда като евентуален кандидат на НДСВ за президент.

Четирима са претендентите за лидерския пост - Николай Василев, Христина Христова, Илия Лингорски и Биляна Раева. Вотът за председател ще е таен.