Настояват за прозрачна процедура при назначенията в съдебната власт
Настояват за прозрачна процедура при назначенията в съдебната власт / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Да има прозрачна процедура по назначенията в съдебната власт и органите на изпълнителната власт, както и публично обсъждане на всяка кандидатура, предлагат от Института за модерна политика. Организацията представи поредния мониторингов доклад върху последните три месеца от работата на Народното събрание.

Според извода на председателя на института Борислав Цеков „задкулисни политически уговорки назначават висшите чиновници”. От института предлагат да се създаде парламентарна комисия, която да разглежда всяка една кандидатура и да я предлага на публично обсъждане. Цеков припомни избора на членовете на Инспектората на Висшия съдебен съвет, който беше гласуван без дебати в парламентарната зала. Предложението е представено на парламентарните групи, съобщи още той.

Институтът поиска и всяко открито заседание на парламентарните комисии да се предава пряко по интернет. Организацията настоява и за законодателни промени, които ще задължат МВР и специалните служби да уведомяват гражданите, които са били подслушвани, ако не е установено престъпление.