Наследникът на Джейлан съди България за 75 млн. евро
Наследникът на Джейлан съди България за 75 млн. евро / снимка: Sofia Photo Agency
За 75 милиона евро наследникът на "Джейлан" съди България в Международния арбитраж, заради неспазване на спогодбата Горна Арда. Това обяви премиерът Сергей Станишев в парламента.

Министър-председателят заяви това след изказване на лидера на Атака, който от парламентарната трибуна изрази недоволството си от това, че Сергей Станишев се извинил на колегата си Ердоган за поведението на националистите вчера.

Когато кани някого, човек трябва да се държи прилично, Турция е наша съседка и трябва да развиваме отношенията си с нея, коментира Станишев.

За проекта Горна Арда правителството трябва да решава забърканото от други, допълни Станишев. Той припомни, че спогодбата е подписана през 1998 година и сега се преговаря за нейното прекратяване.

По-рано цялата парламентарна група на Атака посрещна на крака, на официалния вход на парламента, турския премиер Ердоган, който се срещна с председателя на НС Георги Пирински. Преди да дойде гостът, Пирински помоли колегите си да се отместят, за да не пречат на официалната делегация, но Сидеров и хората му не го направиха.

Докато вървеше към кабинета на Пирински, Сидеров задаваше въпроси на Ердоган за това кога ще се извини за турския геноцид. Турският гост само поздрави чакащите депутати и отмина.

Междувременно в декларация от парламентарната трибуна, ПГ на БНД настояха вътрешният министър Румен Петков да бъде отстранен временно от длъжност, докато бъдат изяснени всички факти по скандала във вътрешното ведомство.

Писна ми да плащаме сметките на вашето правителство, обърна се Сергей Станишев към бившия премиер Иван Костов в отговор на въпрос за здравната реформа. Той призна за несъвършенства на сегашния кабинет по реализацията на реформата в сектора. По думите му никъде по света ситуацията в здравеопазването не е идеална. Той посочи пример с Англия, където за една животоспасяваща операция се чака три месеца.

В отговор на въпрос за средствата от еврофондовете Станишев обяви, че по оперативните програми на България вече са преведени 189 млн. евро.