/ Деян Герговски
Инцидент на морето на расова основа - старозагорските рапъри Христо Христов-Зипо и Стоян Стоянов-Слаш, са били нападнати от група младежи в Слънчев бряг.
 
Двамата музиканти били заедно със свои колеги от САЩ, които били обиждани за цвета на кожата, разказа БНТ. Рапърите станаха известни с нетрадиционния си протест пред Народното събрание срещу корупцията и неработещите институции.
 
Около 7.00 ч. сутринта в сряда компанията се разхождала по централната алея, когато ги нападнали в гръб. Нападателите били четири момчета и крещели обиди на расистка основа. Започнал бой, рапърите и американските им гости опитали да се защитават.
 
"Нападнаха ни с обиди, с расистки обиди към нашите гости. Ние не им обърнахме внимание, но те, въпреки това, решиха да ни нападнат и то в гръб", разказва Стоян Стоянов-Зипо.
 
"Чувах, че някакви хора крещят след нас и започнаха да ни следят. Не реагирах, защото не разбирах какво говорят. Нападнаха ни в гръб", допълва Рамон, треньор по гимнастика. "Опитвахме се да стигнем до колата, но те ни удряха и ми счупиха телефона", казва и  рапърът Джейкъб за случая.
 
Близо 25 минути продължила разправата и атаките, телефоните на двамата американци са повредени, а часовникът на Зипо потрошен. Според рапърите полицията дошла късно и не се намесила обективно. Всички отишли в полицейското управление, а след разпит пуснали нападателите.
 
Акция в Слънчев бряг: Иззеха музикални уредби от заведения (ВИДЕО)

"И, пускайки ги, в коридора на полицията, минавайки покрай нас, те отново ни казаха: "Ще ви убием!" пред полицаите", спомня си Стоян Стоянов. "Наложи се да подадем жалба до прокуратурата, тъй като не съдействаха по никакъв начин на момчетата от Америка", допълва думите му Христо Христов.
 
От полицията казаха, че по случая е образувано досъдебно производство и се уточняват подробности около инцидента. Според разследващите нападателите и пострадалите са от Стара Загора и са се познавали.