Пореден скандал се завихри в здравеопазването. От Здравната каса обвиниха бившия министър Петър Москов в преразход на средства. Според тях той сключвал и неизгодни сделки с медикаменти в полза на фармацевтични компании, съобщава NOVA.

Семерджиев: Заварих системата в небивал нормативен хаос

От Касата твърдят още, че бившият министър е упражнявал натиск над екипа. Притискал е служители да изпълняват нарежданията му. Д-р Димитър Петров, който понастоящем е подуправител на НЗОК, а по времето на Москов е напуснал, твърди: "Москов искаше да управлява Касата по команден начин, което е извън правомощията му. Касата все пак е независима институция. Още повече че той си мислеше, че може да принуждава всички хора с телефонни обаждания да правят неща, които не са редни и след това да носят те отговорност за това".

Проверяват обществена поръчка за ваксини на стойност 27 млн. лв.

От бившия екип на здравното ведомство отхвърлиха всички обвинения. Бившият зам. здравен министър Бойко Пенков посочи, че това са несериозни обвинения. Пенков препоръчал на Петров да се направи оценка на част от служителите. "Не може един и същ административен персонал за едно и също нещо през два месеца да дава различни числа", каза Пенков.
 
nova.bg